Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

El Greco slika velikega inkvizitorja

Stefan Andres
El Greco slika velikega inkvizitorja
8,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-944-8
Naslov izvirnika El Greco malt den Großinquisitor
Prevod Aleš Učakar
Urejanje Renata Vrčkovnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
70 g
61 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Novela El Greco slika velikega inkvizitorja je eno najbolj znanih del Stefana Andresa. Godi se v Španiji okoli leta 1600. Znamenitega slikarja El Greca, ki živi v Toledu, pokliče generalni inkvizitor Katoliške cerkve k sebi v Seviljo, da bi ga portretiral. Medtem ko El Greco dela na ovekovečenju cerkvenega mogočneža, čemerni kardinal nevarno zboli. Smrti ga reši El Grecov prijatelj, zdravnik Cazalla, čeprav je inkvizitor v preteklosti prav Cazallovega brata obsodil na grmado. Kljub nasprotnemu pričakovanju inkvizitor po ozdravitvi v ničemer ne spremeni svoje srdite odločenosti, da izkorenini krivoverstvo …Prijatelja na misiji imata težko delo: Cazalli se ponudi skušnjava, da bi maščeval brata in prepustil kardinala smrti; toda zdravniški etos mu tega ne dovoljuje. Tudi El Greco bi lahko naslikal kardinala takega, kot bi si ta sam želel biti ohranjen večnosti; toda na platno noče prenesti zunanjega videza, temveč naslika veljaka po njegovem notranjem bistvu, tako »kot mu veleva Bog«.Andres v tem kratkem besedilu raziskuje odnose med umetnostjo in oblastjo, napetosti med navdihom in prisilo. Razkriva navidezno krhkost, šibkost, ranljivost duha, saj si ga brutalna sila z lahkoto in praviloma brez pomišljanja podreja; in hkrati njegovo neizmerno veličino, saj se opira na mogočne kreposti, iz katerih se pomlajen lahko vedno znova poraja, vsakokrat moralno čist in trden. Zgodba (nastala je leta 1936) je tudi aktualna odslikava nezmožnosti neodvisnega umetniškega ustvarjanja v razmerah totalitarne oblasti, ki dopušča umetnost le kot svojo dekoracijo, duši pa njeno avtonomno duhovno identiteto.

Recenzija Bukla

zbirka Svila:

Štiri nova in dopadljiva dela v zbirki Svila. Prvo je kratki roman Črna voda ameriške pisateljice Joyce Carol Oates (nedavno je pri Modrijanu izšel njen roman Pikov fant), ki literarizira dogodek iz leta 1969, ko je bil za volanom avta senator Edward Kennedy in je prišlo do nesreče, v kateri je v skrivnostnih okoliščinah umrla njegova sopotnica, on pa je zapustil kraj nesreče. Avtorica je pri tem delu iz leta 1992 sicer vzela drug časovni okvir in druge junake – trdi celo, da knjiga nima nič s tisto Kennedyjevo afero – , v osrčju pa v svojem napetem, tokrat rahlo zakritem pripovednem stilu ohranja zaupljivi odnos med starejšim, izkušenejšim moškim in mlado žensko. Tudi druga Svila ima v določeni meri realen kontekst: gre za krajše besedilo nemškega pisatelja Stefana Andreasa (1906– 1970), ki se dogaja v 16. stoletju, ko slavni slikar El Greco dobi prav posebno naročilo – naslikal naj bi generalnega inkvizitorja Katoliške cerkve v Toledu Fernanda Niña de Guevare. Ker ta zboli, pokliče tudi zdravnika, ki pa ima z njim neporavnane račune, medtem pa je El Greco v dilemi, kako naj portretira bolehnega inkvizitorja. Oder za obračun je torej pripravljen, vendar se stvari na koncu odigrajo precej drugače. Tretjo zgodbo Slab značaj je napisal Javier Marías (nedavno mu je pri Cankarjevi založbi izšel prevod roman Tu začne se zlo), v tej alternativni verziji zgodovine pa ima glavno vlogo Madridčan za snemanje filma Acapulco se zabava (1963), da bi naučil španske izgovarjave nikogar drugega kot Elvisa Presleyja. Slavnega pevca potem odpelje tudi v nočno življenje tega in še kakega mehiškega mesta. Četrta letošnja svila pa je črtica Sonjica iz leta 1992, s katero se je prebila ruska pisateljica Ljudmila Ulicka (v slovenščini imamo njen kompleksni roman Daniel Stein, prevajalec), potem ko je poprej izgubila službo kot predavateljica genetike, ker je pisateljem posojala pisalni stroj. Zgodba sprem lja življenje naslovne junakinje, sicer strastne bralke, a samotarke, ki jo proč od knjižnih polic potegne znani slikar Robert Viktorovič in razburka njeno življenje.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...