Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Galicijske zgodbe

Andrzej Stasiuk
Galicijske zgodbe
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Vilenica
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-231-744-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Jana Unuk
Spremna beseda Jana Unuk

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
151 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Galicijske zgodbe pripovedujejo o preprostih ljudeh in njihovem življenju na poljskem podeželju v času velikih sprememb, ko se razsulo prejšnjega sistema preveša v lažni blišč novega, komaj napovedujočega se in le zlagoma prodirajočega v oddaljeno, zaspano provinco. Velike kmetijske delovne zadruge in kombinati, ki so dajali kruh Stasiukovim junakom, napol kmečkim proletarcem, so propadle, v vaške zaselke vstopa kapitalizem, začenja se trgovanje, takšno in drugačno kšeftanje, boj za preživetje v novih razmerah.

 

 

Recenzija Bukla

Galicijske zgodbe so po romanu Devet in zbirki literarnih potopisnih esejev Na poti v Babadag tretja knjiga uveljavljenega poljskega pisatelja Andrzeja Stasiuka v slovenskem prevodu. Delo sestavlja petnajstih zgodb o življenju na poljskem podeželju v času tranzicije. Slogovno raznorodnim zgodbam je skupno zatohlo ozračje, preveva pa jih občutje nemoči. Njihovi »junaki« so tako rekoč brez izjeme obubožani, zapiti moški, katerih boleče skrčeno eksistenco zarisujejo priložnostna, slabo plačana dela in posedanje v gostilni. Tranzicijske družbene spremembe so ta svet vaških proletarcev samo oplazile v obliki živopisnega potrošniškega blaga, ni pa jim uspelo zares zamajati patriarhalnih odnosov, ki rezko odzvanjajo skozi vse babe in dedce, s katerimi drug drugega naslavljajo moški in ženske. Kot kontrapunkt tej banalnosti in temačnosti na vsebinski ravni pa deluje avtorjev izbrušen jezik, poln filozofskih in svetopisemskih aluzij ter poetične lepote. 

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...