Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hvalnica ločitvi

Brina Svit
Hvalnica ločitvi
7,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Hvalnice
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-231-755-3
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
130 g
98 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Francoski izvirnik hvalnice Brine Svit ima v naslovu besedo rupture – torej razdor, razhod. Pri teh ostrih življenjskih rezih ne gre le za ljubezenske ločitve. Na straneh knjige se avtorica sprašuje o razhajanju z jezikom, domom oziroma domovino, a tudi s prijateljstvom, pisanjem za časopis, z vsakdanjimi navadami … Vsaka ločitev je, ko je enkrat opravljena, začetek novega poglavja, po katerem nismo nikdar več isti. Pisateljici pri raziskovanju teh izkušenj sekundirajo njene literarne kolegice in kolegi, kar ji omogoča še dodaten rez z etablirano literarno obliko, skok v novo.

Recenzija Bukla

Vsaka nova knjižna zbirka je za knjigoljubca poseben dogodek, vabljivost pa še dodatno narase, če pri njej sodelujejo domači literarni ustvarjalci iz prve lige in če so njene knjige cenovno lahko dostopne, primerne za impulziven nakup in za prebiranje v tudi kratkem prostem času, ki nam je odmerjen v dirki med vsakodnevnimi opravki. Hvalnice izpolnjujejo vse te kriterije, urednik Zdravko Duša pa je z izborom prvih treh literatov, ki so prispevali začetna besedila, pokazal, da z zbirko misli resno. Hvalnice so svojevrstna literarna potovanja, pri katerih se izmišljija povezuje z realnostjo, neleposlovje pa z avtobiografijo. Brina Svit si je za izhodišče svoje hvalnice vzela različne ločitve (od pisanja za časopise, od ljudi, od stvari, od moških, od prijateljev, od mame, od ljubimcev, od knjig itn.), ki naj bi v temelju povzročale boleče in neprijetne občutke, seveda pa so, če jih pogledamo z druge, svetlejše strani, lahko tudi osvobajajoče in razpirajoče, če presekaš na eni strani, se namreč odpre na kaki drugi. Vse to je v svojem stilu začinila z literarnimi doživetji in izkušnjami ter premešala s svojimi knjižnimi junaki, s čimer je ustvarila dopadljivo mešanico diskusije na temo ločitev in osebne izpovedi. Vinko Möderndorfer v svoji hvalnici koži na prvih straneh še obljublja skoraj antropološki pogled na njen pomen, potem pa ga, tudi kot mojstra erotične proze, malce pozneje že zanese k opisovanju raznih izkušenj z ženskami, pri katerih najde kožo kot ključni povezovalni element, tako da proti koncu malce začuden ugotavlja, da je želel pisati hvalnico koži, dejansko pa je (mojstrsko, seveda in zrelo za prevod) pisal o sebi. Alojz Ihan pa v svoji hvalnici rešnjemu telesu z inteligenco naravoslovca (zdravnika patologa) in z literarno navdahnjenostjo poeta, ki jo zabeli tudi z osebnoizpovednimi fragmenti, preigra življenje sploh in zdravje posebej, njegove fenomene, ki jih postavlja v širši družbeni kontekst, nas sooča z zdravnikovo otopelostjo, pri kateri sta zaradi nabitega urnika, ki omogoča samo pet minut pregleda na posameznega pacienta, nujna posledica kompromisarstvo in kratkoročna kurativa na račun srednjeročnih preventiv, spotoma pa navrže še kako o denarnih iluzijah in podobnem, kar vse preučuje iz svoje analitičnonaravoslovne perspektive. Hvalnice, po katerih si želimo njihovega nadaljevanja.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...