Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hvalnica rešnjemu telesu

Alojz Ihan
Hvalnica rešnjemu telesu
7,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Hvalnice
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-231-827-7
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
170 g
137 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesnik, pisatelj in v poklicnem življenju zdravnik Alojz Ihan v svoji hvalnici niza presenetljive poglede na človekovo zdravje in njegovo povezanost z družbeno stvarnostjo, ki iz človeških bitij dela bolnike – od medčloveškega in političnega nasilja do potrošniškega sužnjelastništva. Medicinsko insajderstvo in psihološko izdelana zgodba avtorju omogočata, da sproščeno sledi subjektivističnemu eseju skozi poglede zdravnika patologa, ki po vrnitvi iz ameriške v slovensko stvarnost brez slehernih zavor ali zadržkov secira in diagnosticira tudi tisto, česar si človek zunaj ambulante nikoli ne bi upal na tak način niti poimenovati.

Recenzija Bukla

Vsaka nova knjižna zbirka je za knjigoljubca poseben dogodek, vabljivost pa še dodatno narase, če pri njej sodelujejo domači literarni ustvarjalci iz prve lige in če so njene knjige cenovno lahko dostopne, primerne za impulziven nakup in za prebiranje v tudi kratkem prostem času, ki nam je odmerjen v dirki med vsakodnevnimi opravki. Hvalnice izpolnjujejo vse te kriterije, urednik Zdravko Duša pa je z izborom prvih treh literatov, ki so prispevali začetna besedila, pokazal, da z zbirko misli resno. Hvalnice so svojevrstna literarna potovanja, pri katerih se izmišljija povezuje z realnostjo, neleposlovje pa z avtobiografijo. Brina Svit si je za izhodišče svoje hvalnice vzela različne ločitve (od pisanja za časopise, od ljudi, od stvari, od moških, od prijateljev, od mame, od ljubimcev, od knjig itn.), ki naj bi v temelju povzročale boleče in neprijetne občutke, seveda pa so, če jih pogledamo z druge, svetlejše strani, lahko tudi osvobajajoče in razpirajoče, če presekaš na eni strani, se namreč odpre na kaki drugi. Vse to je v svojem stilu začinila z literarnimi doživetji in izkušnjami ter premešala s svojimi knjižnimi junaki, s čimer je ustvarila dopadljivo mešanico diskusije na temo ločitev in osebne izpovedi. Vinko Möderndorfer v svoji hvalnici koži na prvih straneh še obljublja skoraj antropološki pogled na njen pomen, potem pa ga, tudi kot mojstra erotične proze, malce pozneje že zanese k opisovanju raznih izkušenj z ženskami, pri katerih najde kožo kot ključni povezovalni element, tako da proti koncu malce začuden ugotavlja, da je želel pisati hvalnico koži, dejansko pa je (mojstrsko, seveda in zrelo za prevod) pisal o sebi. Alojz Ihan pa v svoji hvalnici rešnjemu telesu z inteligenco naravoslovca (zdravnika patologa) in z literarno navdahnjenostjo poeta, ki jo zabeli tudi z osebnoizpovednimi fragmenti, preigra življenje sploh in zdravje posebej, njegove fenomene, ki jih postavlja v širši družbeni kontekst, nas sooča z zdravnikovo otopelostjo, pri kateri sta zaradi nabitega urnika, ki omogoča samo pet minut pregleda na posameznega pacienta, nujna posledica kompromisarstvo in kratkoročna kurativa na račun srednjeročnih preventiv, spotoma pa navrže še kako o denarnih iluzijah in podobnem, kar vse preučuje iz svoje analitičnonaravoslovne perspektive. Hvalnice, po katerih si želimo njihovega nadaljevanja.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...