Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izbrane zgodbe

Rabindranath Tagore
Izbrane zgodbe
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-231-758-4
Izbor Ana Jelnikar
Prevod Dušanka Zabukovec
Spremna beseda Ana Jelnikar
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 15,5 cm
160 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
indijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Veliki mojster proze s preloma stoletij se je konec 19. stoletja posvetil pisanju kratkih zgodb. Pisal jih je v osami, ko je skrbel za posesti svoje družine v porečju Bengalije, in prikazujejo žive portrete bengalskih ljudi in pokrajin, spregovarjajo o težavah kmečkega življenja, skvarjenega uradništva, kastnega sistema, ženske podreditve in poniževalne revščine.

Kljub pritlehnim temam pa so te zgodbe, kakor je za izjemnega stilista značilno, napisane na način, ki dokumentarno realistične teme povzdiguje v alegorične prikaze  življenja, ki dobro stoletje po nastanku niso nič izgubili. Ob spremljanju psiholoških učinkov družbenih sprememb se harmonično združujejo različni elementi, kot skladnost opisuje ena njegovih misli: »Um iz same logike je kot nož samo iz rezila - poreže roko, ki ga uporablja.«

Recenzija Bukla

Veliki mož indijske kulture in veliki klasik indijske literature (1861–1941), Nobelov nagrajenec (leta 1913 za pesniško zbirko Gitandžali) s tako obsežnim opusom, da se ga po bengalskim pregovoru ne da prebrati v enem življenju, ima v slovenščini prevedenih skoraj trideset del (med njimi sta najbrž najbolj znana Gora, Dom in svet in Sadhana), tokrat pa ga bomo spoznali še s petnajstimi kratkimi zgodbami. V njih Tagore pretanjeno tematizira večno aktualna ženska vprašanja podrejenosti, kastni sistem, težave kmečkega in siromašnega življenja itn. Premočrtni realizem, navdahnjen z indijsko duhovnostjo.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...