Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izgnanstvo

Çiler İlhan
Izgnanstvo
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-265-1
Naslov izvirnika Sürgün
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Lili Potpara
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
270 g
148 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
turško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osrednji motiv zbirke kratkih zgodb v petih delih, ki jo nekateri dojemajo tudi kot svojevrstno zgrajen roman, je izgnanstvo – z doma, iz domovine, družbe, telesa ali celo duše. Avtorica je navdih zanjo dobila ob prebiranju časopisnih novic, ki jih običajno le na hitro preletimo, sama pa se je začela poglabljati v grozodejstva, ki se dogajajo povsod in vsak dan, pri čemer so jo najbolj zanimali občutki tako žrtev kot storilcev in posledični razpad jaza.

Iz tega raziskovanja so nastale zgodbe, monologi resničnih ali izmišljenih junakov, ki bralca popeljejo v mučno stvarnost umorov iz časti, ameriške okupacije Iraka, družinskega nasilja, samomorov žensk ali uporabe živali za laboratorijske poskuse in v vojaške namene. Kolaž različno dolgih pripovedi omogoča globoke uvide v človeško izkušnjo, trpljenje ljudi in živali ter mnoge odprte rane v sodobni družbi.

Zgodbe, ki jih pripovedujejo mrtvi. Zgodba, ki jo pripoveduje Srebrenica. To ni knjiga za boljše počutje. Je knjiga, ki brezbrižnost brcne v obraz.

Çiler Ilhan (1972) je študirala mednarodne odnose in politične vede na Univerzi Bogaziçi v Turčiji in hotelirstvo v Švici. Leta 1993 je prejela prestižno nagrado za mlade Yaşar Nabi, leta 2011 pa nagrado EU za književnost za zbirko kratkih zgodb Izgnanstvo (Sürgün, 2010).

Recenzija Bukla

Zbirka kratkih zgodb, bolj vinjet, 45-let ne turške pisateljice Çiler İlhan je en sam krik. Glasen, neposreden, pekoč, boleč, neprizanesljiv, v nebo vpijoč.
Izgnanstvo je knjiga o vojni, diktaturi, begunstvu, nasilju nad ženskami, Iraku, revščini, Srebrenici, verskem nasilju, kurdskem vprašanju, nemoči, samomoru, »moderni« Turčiji, ljubezni, mučenju, osebnih, družinskih in kolektivnih odnosih, (raz)človeč(e)nosti, nasilju nad živalmi, brutalnosti sami po sebi.
Izgnanstvo je tudi knjiga, ki jo je mogoče brati kot le na videz naivno čitanko polpretekle zgodovine in le stežka zakrito analitično poročilo iz sedanjosti, ki – tako ali drugače – temelji na resničnih dogodkih. Avtorica le-teh seveda ni občutila na lastni koži, ampak jih je poglobljeno in rahločutno raziskala ter osmislila v, dobesedno, kričečem kolažu podob precenjenosti človeštva kot takega. Kljub temu da je bilo Izgnanstvo napisano že leta 2010, ga je z današnje perspektive mogoče razumeti tudi kot ostro kritiko turškega režima, ki z revizijo zgodovine, vojnim hujskaštvom, umikom poučevanja evolucije v šolah, skoraj stalinističnimi čistkami in preganjanjem civilne družbe ter »strateškim« odklonom od vrednot Atatürkove republike nepovratno drvi v temačni totalitarizem.
Skupni imenovalec vseh kratkih zgodb, ki tvorijo skoraj romanes kno celoto, je izkušnja izgnanstva v najbolj širokem pomenu: telesnem, političnem, duševnem. Kot taka pa lahko zbirka kratkih zgodb, ki je leta 2011 dobila nagrado Evropske unije za književnost, deluje celo nadčasno. In to je moč vsakega pravega literarnega dela.

Boštjan Videmšek, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...