Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jajčka vseh velikosti

Dušan Dušek
Jajčka vseh velikosti
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Zbirka Mentorjeva prevajalnica
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6819-95-4
Naslov izvirnika Gombíky zo starej uniformy
Prevod Maruša Avman, ... [et al.]
Urejanje Barbara Rigler

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13,5 cm
190 g
148 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodbe Dušana Duška o otroštvu, v tej zbirki združene iz celotnega avtorjevega opusa, namenjenega odraslim in mladim, so kratkočasne zgodbe o bolj ali manj kratkohlačnem odraščanju, najstniškem zorenju in nabiranju življenjskih modrosti. Knjigo je prevedlo deset prevajalk pod mentorstvom Andreja Pleterskega.

Prvoosebna pripoved nas popelje v dogajanje na slovaškem podeželju, kjer spoznamo pripovedovalčevo družino, malce posebno, a tako zelo podobno naši. Oče se pritožuje, ker se sinova nista vrgla po njem, in si zatiska oči z mislijo, da je hči njegova popolna kopija, mama pa hujša in hujša, a kar ne more shujšati, brat se zaradi kratkovidnosti namesto z nogometom brati s pticami ... Tu so še prijatelji, vedno pripravljeni na vse oslarije, in smešni stric, ki vidi na oni svet. Razgibano dogajanje začini Duškov slog, ki vsakdanje prigode in tudi resnejše teme, kot so prve ljubezni in z njimi povezana razočaranja, spolno dozorevanje ali stik s smrtjo, opisuje igrivo in lahkotno, nič kaj patetično Pridružimo se dogodivščinam glavnega junaka in drugih vaških pobalinov pri dirki s kolesom znamke Favorit ali celo s konji, zbiranju znamk ali pa kar (ne)navadnemu posedanju v drevesni krošnji in modrovanju o življenju. Duškova Jajčka vseh velikosti se berejo na dušek in poskrbijo, da se nemalokrat od srca nasmejimo.

Recenzija Bukla

Mladost na Slovaškem
»Lahko bi si to predvajal kot film: v glavi sem vedno nosil majhen kino. Kar je imelo svoje prednosti: ni mi bilo treba kupovati vstopnic, lahko sem se usedel, kamorkoli sem želel – in lahko sem hodil tudi na prepovedane filme,« zapiše avtor v nikakor krotkih družinskih zgodbicah iz petdesetih let preteklega stoletja na Slovaškem. Bizarni, sanjavi, ljubitelji ptic, zbiralci znamk, raziskovalci otroške seksualnosti, stric, ki vidi na oni svet, so družinski in knjižni junaki. Na dušek prebrano. In res – padeš v slovaško verzijo filma Ostani z mano. Brez trupla, še vedno dovolj bizarno, toplo in duhovito.

Jedrt Jež Furlan; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...