Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kam bi dala takle dan

Metka Lampret
Kam bi dala takle dan
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-192-0
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
270 g
147 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Liki v kratkih zgodbah, od otrok do starih ljudi, prihajajo iz različnih družbenih okolij, tudi takšnih, ki v sodobni slovenski književnosti le redko pridejo do glasu. Vsak po svoje so malo neprilagojeni in ne dovolj vključeni v skupnost, v kateri morajo živeti. Ob branju njihovih dogodivščin se bralec premika od smeha proti solzam in spet nazaj. Je umirajoči Polde res ubil ženo? Je nespečna in nesrečna soproga, ki prisluškuje v noči, odpustila prešuštniku? Sta deklici na dolgem potepu prišli v obljubljenodeželo?

Metka Lampret (1949) je pričela pisati po upokojitvi. Skoraj vse zgodbe je brala na literarnih dogodkih (prozni mnogoboji, Prebranec, JSKD itd.) in si na koncu oddahnila. Publika je ni izžvižgala. Še več: za svoje zgodbe je dobila več literarnih nagrad. To je njena prva knjiga.

Recenzija Bukla

Preproste, iskrive, hudomušne in pa tudi trpke – takšne so zgodbe v prvencu Metke Lampret, te pronicljive opazovalke življenja in njegovih posameznikov. Nekateri protagonisti avtoričinih zgodb so pri plutju skozi vsakdanjik uspešnejši od drugih, za preostale pa se zdi, kot da so že od vsega začetka obsojeni na propad ali poraz, ali pa se, ne da bi poskušali doseči kaj boljšega, že vnaprej vdajo v usodo in čakajo svoj (bridki) konec. Življenje pač prinaša marsikaj, in to izžarevajo vsi predstavljeni liki, ki jih je avtorica menda nanizala povsem po naključju in ki po njenem mnenju med seboj nimajo veliko skupnega. Toda oko pozornega bralca bo hitro ugotovilo, da zgodbe vendarle druži nekaj pomembnega: pisateljičina neverjetna moč, da svoje protagoniste, vsakdanje ljudi iz vsakdanjih življenj različne starosti, oriše tako plastično in prepričljivo, da se nam zazdi, da jih od nekod poznamo. Kako tudi ne; glavni junaki so kot ti in jaz in so vsi mi in prav lahko se zgodi, da jih na »kakšen takle dan« kje srečamo in jih prav posebej začutimo. Odličen prvenec, ki naj bo avtorici v spodbudo za prihodnja dela!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...