Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kamniška knjiga

Kamniška knjiga
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-213-247-7
Leto izdaje izvirnika 2014
Izbor in urejanje Vlado Motnikar

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
940 g
351 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
leposlovje > poezija
zgodovina
leposlovje > drame
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kamniška knjiga nadaljuje knjižno zbirko, v kateri založba Slovenska matica sistematično predstavlja odsev slovenskih mest v leposlovju, pričevanjih in likovni umetnosti. Z ljudsko in umetno pesmijo, črticami in proznimi odlomki, spominskimi zapisi in izseki iz dnevnikov in korespondence bo Kamniška knjiga na prek tristo straneh predstavila preteklost in sedanjost enega najstarejših slovenskih mest in njegovega zaledja, vse od hitrega razvoja v srednjem veku, prek burnih protestantskih časov, do zatona v 17. stoletju, pa ponovnega razcveta v dobi razsvetljenstva, v predindustrijski in še bolj industrijski dobi vse do današnjih dni. Besedila avtorjev, kot so Valvasor, Japelj, Trdina, Jenko, Kersnik in Jurčič ter številnih pesnikov in pisateljev 20. in 21. Stoletja (Milčinski, Pregelj, Bartol, Kozak, Balantič, Zorman …) prikazujejo življenje različnih družbenih plasti v mestu in okolici, razširjeno z izborom bogate planinske literature. V likovni govorici jih spremlja trideset reprodukcij Valvasorja, znamenitih krajinarjev 19. stoletja (Goldenstein, Karinger, Langus …) ter kamniških oz. s Kamnikom povezanih slikarjev, kot so člani družine Koželj, Vavpotič, Gaspari, Cuderman, Maleš vse do Lipovca, Sterleta, Perka in najmlajših.

Recenzija Bukla

Knjigam o mestih Slovenske matice sta se pridružili novi o dveh slovenskih mestih. Obsežna zbornika združujeta prispevke o zgodovini, umetnosti in pomenu Slovenj Gradca in Kamnika ter o nekaterih njunih prebivalcih. Odlomki, zgodbe, pesmi in pričevanja literarnih ustvarjalcev, ki imajo tu svoje korenine, so si posamezno mesto izbrali za svoj dom ali pa so si ga le izbrali za temo svojih stvaritev, nam z njihove (zgodovinske) perspektive približajo Kamnik in Slovenj Gradec ter tamkajšnje življenje. O Slovenj Gradcu nam nekoliko bolj spregovorijo zgodovinske listine, pisma in prispevki, Kamnik pa predstavljajo pretežno leposlovna dela številnih slovenskih avtorjev. Knjigi sta popestreni z nekaj barvnimi reprodukcijami umetniških del ter drugih slikovnih prilog. Besede ljudi, ki so hodili po teh ulicah davno pred nami, ter tistih, ki se tja vračajo še danes, lahko včasih povejo prav toliko kot nabor zgodovinskih virov.

Klara Jarc, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...