Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kiberiada

Stanisłav Lem
Kiberiada
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-159-0
Naslov izvirnika Cyberiada
Prevod Nikolaj Jež
Urejanje Karmen Kenda-Jež

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
410 g
384 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
poljsko leposlovje

Založnik o knjigi

Znanstvena fantastika kot visoka literatura

Kiberiada (1965– 1979) je zbirka zgodb o prigodah in spoznanjih Trurla in Klapavcija, konstruktorjev robotov iz daljne prihodnosti, ki ju v nove podvige ženeta tudi sodobnosti dobro znani tekmovalnost ter želja po slavi in priznanju. Trurl in Klapavcij pa poosebljata dvoje ustvarjalnih načel človeškega napredka:raziskovalni instinkt in skeptični razum.

Zgodbe v karikirani podobi opisujejo začarani krog razvoja civilizacij in prizadevanje njihovih pripadnikov, da bi spet našli pot v raj. S humorjem, ironijo in miselno ostrino je v karikirani in groteskni podobi prikazal nespremenljivo človekovo naravo, njegovo nagnjenje k zlu in nasilju, njegovo omejenost ali naivnost.

V časovno in prostorsko oddaljenem svetu robotov in mislečih strojev, v katerem se človeške civilizacije spominjajo le kot davno minule dobe primitivnih bledičnikov in beljakovinarjev, pa so konstruktorski podvigi obeh inženirjev očitno prvinska dediščina te predzgodovine. Zgodbe se najprej zapletajo zaradi muhavosti njunih pametnih strojev, se nadaljujejo z doživetji na sedmih odpravah v daljne dežele tujih vladarjev, tiranov in najvišje razvitih družbenih skupnosti ter končajo s poskusi ustvarjanja idealnih virtualnih civilizacij, dokler se v zadnji zgodbi (Ponovitev) po naročilu kralja Hipolipa ne lotita kar stvarjenja novega sveta.

Iluzijo o mitski kiberstvarnosti je avtor izoblikoval s kompozicijskim združevanjem pravil znanstvenofantastičnega žanra s poetiko tradicionalne heroikomične baročne in razsvetljenske epike ter jezikom, ki v prepletu arhaizmov in neologizmov ves čas preizkuša svoje meje. S križanjem bajke in logično utemeljene znanstvene fantastike so nastale estetsko učinkovite satirične humoristične zgodbe, ki ponekod prehajajo v filozofske moralitete.

Recenzija Bukla

Lem (1921– 2004), poljski pisatelj, mislec in esejist, je eden najbolj znanih piscev znanstvenofantastičnih del, s kar nekaj deli preveden tudi v slovenščino (nazadnje Solaris leta 2010). Kiberiada je zbirka njegovih »robotskih« kratkih zgodb, ki je prvič izšla leta 1967, v naslednji izdajah pa jo je Lem še dopolnjeval z novimi štorijami. Glavna junaka teh še danes aktualnih zgodb, v katerih je Lem futuristično, a preroško napovedoval sedanjo kiberstvarnost, ki jo vse bolj naseljujejo tudi roboti, sta konstruktorja robotov Trurl in Klapavcij. Njuno izumiteljsko življenje je namreč polno nepričakovanih spoznanj in preobratov, ki smo jim priča v teh zgodbah, napisanih z vrtoglavim ritmom ter začinjenih z jezikom, ki ves čas (tudi v odličnem prevodu) skače čez uveljavljene meje.

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...