Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Koroška v mojem srcu

Drago Štoka
Koroška v mojem srcu
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goriška Mohorjeva družba, Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-3-7086-0907-2

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 12,5 cm
112 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Kulturnik, politik in predstavnik Slovencev v Italiji Drago Štoka v knjigi pripoveduje o spoznavanju avstrijske dežele Koroške, predvsem njenega dvojezičnega ozemlja, kjer živijo koroški Slovenci.

Kot narodnjaku mu je bilo slovenstvo že kmalu srčna zadeva in je hotel spoznati deželo, kjer naj bi bila "zibelka slovenstva". V kratkih črticah pripoveduje o svojem doživljanju in spoznavanju Koroške in tamkajšnjih Slovencev kot zasebnik in kot dolgoletni predstavnik Slovencev v Italiji.

Knjiga je skupna izdaja Mohorjeve Celovec in Goriške Mohorjeve družbe ob 165-letnici Mohorjeve družbe.

Recenzija Bukla

Štoka, tržaški Slovenec, odvetnik in politik, dolgoletni predsednik Sveta slovenskih organizacij in deželni poslanec, je strnil spomine na svoje bogate stike s Slovenci na avstrijskem Koroškem. Že kot dijaka so ga očarale koroške ljudske pesmi, želja, da spozna tudi kraje, kjer so doma, pa se mu je izpolnila v študentskih letih, ko se je z očetom prvič podal do Ziljske doline in Gosposvetskega polja. Spominski utrinki se nato prevesijo v opise časovno manj odmaknjenih obiskov na Koroškem ter srečevanj s koroškimi Slovenci, ki se jih je udeleževal že kot narodnjaško usmerjen politik. Pisec se iskreno navdušuje nad sodelovanjem in dosežki sorodno mislečih pripadnikov slovenske manjšine v Italiji in Avstriji, ne izogiba pa se tudi bolj kritičnim ocenam in komentarjem, kadar so se med rojake vrinile nedemokratične in druge škodljive prakse.

Iztok Ilich, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...