Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Krik? Krak!

Edwidge Danticat
Krik? Krak!
14,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6653-09-1
Prevod Uršula Rebek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
151 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Krik? Krak! je cikel zgodb, v katerih se prepletajo sanje in realnost iz življenja oseb, katerih usode so deloma povezane. »Želela sem dati slišati glas mnogih ljudi, ki sem jih poznala v mladosti,« pravi avtorica, »in to so bili večinoma revni ljudje, ki so sanjali izjemne sanje, a so se tudi soočali z osupljivimi ovirami«. Ključno vlogo v zgodbah igrajo predvsem ženske kot nosilke izročil in življenja. Avtoričino raziskovanje težavne, potlačene haitijske zgodovine in njenih odmevov v sedanjosti primerjajo z delom afroameriške nobelovke Toni Morrison.

Edwidge Danticat se je rodila na Haitiju, pri dvanajstih pa se je preselila v New York k staršem. Angleščina je torej njen tretji jezik, po haitijski kreolščini in francoščini, ki sta obarvali tudi njeno literarno angleščino. V svojih kratkih zgodbah in romanih se loteva izkušnje Haitijcev in haitijskih priseljencev v ZDA ter senc, ki jih zapletena haitijska zgodovina meče na sedanjost. Krik? Krak! (1996) je njena druga knjiga. V njej se je ustvarjalno oprla na tradicijo pripovedovanja zgodb, živo neuradno zgodovino, ki so jo na Haitiju gojili potomci afriških sužnjev. Krik? zakličejo tete in stare mame. Krak! odgovorijo otroci zgodbam, ki nato postanejo njihove.

Recenzija Bukla

Ameriška pisateljica haitijskega rodu piše v angleščini s primesmi haitijske kreolščine in francoščine. Zbirka kratkih zgodb si za snov jemlje revno življenje in burno zgodovino Haitija, ki jo zaznamujejo nenehni politični nemiri in prevrati. V zgodbah, napisanih v tradiciji haitijskega ustnega ­izročila, se avtorica posveča preprostim ljudem in njihovi pogosto izjemno kruti usodi. V presunljivih pripovedih, ki so postavljene tako na Haiti kot v Ameriko, se pretanjeno mešajo sanje in ­resničnost.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...