Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Limonova miza

Julian Barnes
Limonova miza
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Arsem
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-92923-7-2
Naslov izvirnika The Lemon Table
Podnaslov izvirnika Short Stories
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Matej Juh
Urejanje Gašper Troha

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
440 g
219 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga bookerjevega nagrajenca 2011.

Avtor se v 11 zgodbah loteva večne teme minljivosti in staranja. Gregory stopi pred nas skozi svoj odnos do frizerjev in neuspešne borbe za to, da mu ne bi bilo treba gledati svoje pričeske od zadaj. Prav bližina smrti pa je tisto, kar protagoniste pripravi do obračuna z življenjem v neki vasici na Švedskem, zbudi gorečo in nerealizirano ljubezen Ivana Sergejeviča Turgenjeva in omogoči hazardersko igro Jeana-Etienna Delacoura. Na ozadju minevanja Barnes nakaže končno resnico, ki jo zasluti v glasbi in tišini, njenem logičnem koncu.

Limonova knjiga je knjiga o današnjem času, ki je obseden z večnim življenjem in lepoto, a minljivosti nikakor ne more ubežati.

Recenzija Bukla

Barnes (1946), tudi pri nas dobro znani angleški pisatelj komunikativnih in berljivih romanov, ki pa jim priznavajo precejšnjo literarno vrednost, je lani dobil bookerja za kratki roman Smisel konca, ki je letos spomladi izšel tudi pri nas. Ne glede na to, da imamo prevedenih kar nekaj njegovih del, pa smo Barnesa do sedaj pri nas poznali samo po romanih, zato njegova zbirka kratkih zgodb Limonova miza iz leta 2004 pomeni prijetno osvežitev saj ga predstavlja še v drugi literarni formi. Če ste morda pomislili, da se Barnes v svojih kratkih zgodbah loteva literarnih okruškov, ki jih ni mogel spraviti v romane, vas lahko razveselimo, da ne gre kake ostanke iz njegove ustvarjalne delavnice, temveč za umetelno in kompleksno sestavljene pripovedi, ki v nekaterih primerih skoraj povsem ustrezajo širini romaneskne teme, ki pa jo Barnes predstavi v bolj zgoščeni obliki. Taka je denimo že prva zgodba, Kratka zgodovina friziranja, nekakšna biografija rasti junaka skozi evolucijo njegovih obiskov pri frizerju preko desetletij. Na drugi strani so vsebinske miniaturke, recimo Česa vsega ne veš, ki pa se na približno enakem obsegu lotevajo bolj zamejene teme, kot je na videz sproščen pogovor dveh prijateljic na pijački, ki pa ima še skrite in tihe podtone.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...