Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Lovilci sanj

Alenka Koželj
Lovilci sanj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Prvenci
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5513-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
160 g
160 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Psihološke miniature Alenke Koželj razkrivajo, kako se za videzom utečenega in predvidljivega sveta skrivata neizpolnjenost in konfliktnost, odgovori na življenjska vprašanja pa niso nikoli samoumevni ali enoznačni: Kako je, ko se mlad izobraženec po propadli zvezi preseli nazaj k staršem? Kakšne metamorfoze doživlja ljubezenski odnos, medtem ko fant in dekle odraščata? Je bolj osamljeno dekle, ki je zaradi agorafobije ukleščeno v stanovanje, ali njena sestra, ki jo obiskuje? Se pod plastjo melanholične refleksije o izginuli ženski res skriva idealna soproga? In kako vidimo ljubezenski trikotnik, če na prevaro pogledamo z vseh stranic?

o avtorici

Alenka Koželj se je rodila leta 1980 v Ljubljani. Leta 2011 je magistrirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani z magistrskim delom Razvoj religiozne simbolike v francoskem srednjeveškem romanu 12. in 13. stoletja; leta 2019 pa je uspešno zagovarjala doktorsko nalogo s področja francoske književnosti: Kulturnofilozofski kontekst francoskih romanov o gralu v 12. in 13. stoletju. Doslej je svoje kratke zgodbe med drugim objavila v revijah Literatura, Sodobnost, Apokalipsa, Mentor in Otočje, literarne recenzije pa v Pogledih in Apokalipsi. Je članica uredništva revije Apokalipsa, kjer ureja rubriko Kritika. Živi in dela v Ljubljani.

Recenzija Bukla

Literarni prvenec zajema šest zgodb (v zapisu na zadnji plat­nici knjige označenih kot »psiholoških miniatur«), ki nas popeljejo na polje medosebnih odnosov, družinskih in bivanjskih vprašanj. Nekoliko daljša besedila si vzamejo dovolj prostora, da lahko v počasnem ritmu razkrivajo osnovno dogajanje, ki je zavezano realističnosti upovedanega, pri čemer sta fokus reflek­sija razmerij in vprašanje psihologije likov. Zbirka operira z dostopnim (a vendarle literarnim) jezikom, namenjenim predvsem posredovanju zgodbe, manj pa se zateka k umetelnosti. Zgodbe so življenjske in ponujajo mnogo mest za bralsko poistovetenje, v središče pa privab­ljajo težke tematike, ki pa se kaj hitro izkažejo tudi za temeljne, kot so denimo umor, smrt, rojstvo, (duševna) bolezen, ljubezen (in ljubezenski trikotnik) idr. Zgodbe, ki so napisane bodisi v tretji bodisi v prvi osebi, potekajo pretežno linearno in v krajšem časovnem obdob­ju, a se kljub temu srečamo tudi s formo dnevnika (Prekmurski dnevniki) in dogajanjem, ki je z vidika časa postavljeno »na glavo« (V družbi tvojih svetih).

Aljaž Krivec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...