Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Made in Slovenia

Aleš Čar
Made in Slovenia
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-242-095-6

Tehnične lastnosti
trda vezava
184 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Recenzija Bukla

Aleš Čar je prvič opozoril nase z odmevnimi revijalnimi objavami kratke proze. Po dveh romanih (Igra angelov in netopirjev, Pasji tango) sta sledili dve odlični zbirki kratke proze (V okvari, Made in Slovenia). In če se je Čar v daljših formah osredotočal zlasti na socialni kontekst, je s premikom v kratkoprozno produkcijo predmet njegovega zanimanja predvsem intima. Rdeča nit zgodb iz zbirke V okvari (2003) je bilo razmerje med moškim in žensko, izrisano na ozadju depresivne urbanosti. Pa ni šlo za enoličen niz variacij na temo ljubezni, saj slednja ni bila neki romantičen privid, nasičen s klišeji in moraliziranjem, pač pa je bila najpogosteje podvržena zagatam banalnosti, strastem in nasladam.
Pisanje, ujeto med platnici Čarove najnovejše knjige s potrošniškim naslovom, je prijetno presenečenje, ki bi ga zvrstno še najlaže opredelili kot skice precej kratkega obsega, s preprosto notranjo formo, brez osrednje zgodbe z začetkom, sredino in koncem. Fragmentarnost in omejenost na drobni dogodek pa imata močan nasprotni pol; vsako črtico namreč uvaja kratek citat, prepisan iz elektronskih in tiskanih medijev v letu 2006. Ti navedki (enkrat gre za ptičjo gripo, drugič za primer Plut, tretjič za spletne igre, ki uporabnikom omogočajo drugo življenje) nudijo snov za nadaljnjo literarno obdelavo, ki je po pravilu posejana z drobnimi detajli, ki služijo kot vezivno tkivo in bralcu dajejo občutek pripovedne čvrstosti. Domiselne prispodobe tega izrazito iz notranje perspektive uzrtega sveta ustvarjajo prav posebno ozračje, ki ne pušča prostora za tragične razplete. 

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...