Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Milina pogovora

Kratka proza
Mirjam Dular
Milina pogovora

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba samozaložba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-288-716-2
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
220 g
156 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čeprav ne more brez vsaj bežno vrinjenih vinjet narave, pa zgodbe Dularjeve niso sentimentalno opevanje prirode, ampak jih, s pridihom spiritualnega, prevevajo doživetja in občutja sodobnega urbanega človeka.

Iz odzivov predbralcev:

Skrajna subtilnost in kot britev ostra misel v istem peresu. Redka kombinacija.
- Andrej

Morda vam bodo zelo všeč, morda jih ne boste marali. Edini odnos, ki do teh zgodb ni možen, je ravnodušnost.
- Nataša

Ti »pogovori« naravnost kličejo po filmski uprizoritvi.
- Rok

Ko sem hlastno prišla do zadnje strani, sem si želela le: »Še!« A stran je bila čisto res zadnja, zato sem začela brati spet od začetka. Tokrat počasi.
- Kristina

Najraje bi si izbrala eno od teh zgodb in avtorico prosila za nadaljevanje.
- Julija

o avtorici

Dr. Mirjam Dular (roj. Galičič) je bila rojena leta 1967 v Kranju. Po doktoratu iz fizike (tema s področja astronomije) na Univerzi v Ljubljani je poleg svoje poklicne poti tudi prevajala poljudna naravoslovna besedila. Več kot desetletje po izdaji avtorske monografije Nebo, premazano z zvezdami, v kateri pronicljivo odgovarja na prek sto vprašanj o planetih, zvezdah in vesolju, prihaja med bralce njena prva zbirka kratkih zgodb, ki govorijo o vsakdanjem življenju. V eni od njih se s citatom spominja rojaka dr. Ivana Tavčarja, čigar povesti – ter črtica kot pripovedna forma – so se je globoko dotaknile že v zgodnjih šolskih letih, posebno zbirka Med gorami, v kateri je odkrivala tudi drobce iz življenj svojih prednikov.

Recenzija Bukla

Avtorica romana je po izobrazbi sicer doktorica fizike – specializirana je za področje astronomije –, a v sebi nosi tudi neprecenljivi čut za opazovanje najmanjših podrobnosti v človeškem vsakdanjiku. Tako kot se s preciznostjo in natančnostjo loteva opazovanja nebesnega svoda in vseh njegovih posebnosti, zna zreti tudi v mali svet malega človeka, ki pa je majhen samo pregovorno. Avtorica mu namreč vdahne veličino prav s svojo sposobnostjo opazovanja detajlov in prefin­jenega upodabljanja notranjega sveta protagonistov, vse skupaj pa nato obogati s skrbno izbranimi mislimi. Skupni imenovalec zbirke kratkih zgodb je človeška usoda, zaznamovana z najraz­ličnejšimi (notranjimi ali zunanjimi) pripetljaji, ki krojijo posameznikovo živ­ljenje. Zunanji opazovalec teh živ­ljenj bi za marsikatero od njih morda lahko pomislil, kako zelo so preprosta, enolična, morda celo dolgočasna, ali nesmiselna, ali pa ujeta v primež predvidljivosti. A tisti, ki zmore poglobljeno opazovati in predano prisluhniti – običajnemu pogovoru ali pa govorici, ki vre iz notranjega sveta protagonistov posameznih zgodb –, bo nagrajen z globino sporočilnosti in milino modrosti. In prav to daje težo vsem avtoričinim zgodbam, navdahnjenim z življenjem ter polepšanim z vso njegovo barvitostjo.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...