Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Monte Cristo, kolesa, kurent

Nova mariborska zgodba
Tadej Golob, ... [et al.]
Monte Cristo, kolesa, kurent
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Nova znamenja
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6780-71-1
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
mehka vezava
18 x 11 cm
140 g
144 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Novo mariborsko zgodbo bi potrebovali tudi, če se ne bi želeli posebej predstavljati kot evropska prestolnica kulture (EPK). Res je zamisel nastala ob tej pobudi, vendar pa bo knjiga bolj »uporabna«, kot znajo biti izbori ob takšnih priložnostih. Iz potrebe po »poglejmo kaj imamo« je nastala knjiga, ki izrisuje zgodbo o mestu, ki se je, dokler fragmenti niso bili znani, nismo zavedali. In še bonus smo dobili: nekatere zgodbe kot da napovedujejo nekatera ključna mesta, dogajanja, celo like v EPK, in jih, kot dobra literatura pač zna in mora, postavijo na pravo mesto. Pisateljev, ki smo jih uvrstili v Novo mariborsko zgodbo, ne zanimajo historične refleksije mesta, soočenja z njegovimi preteklimi legendami, možnostmi in nezmožnostmi, temveč rišejo zemljevid mesta svojega časa. Dolgo smo govorili, da se sodobna slovenska literatura ne odziva na postsocialistični, tranzicijski čas, predvsem na njegove socialne momente, vendar naš izbor to tezo postavlja na laž. Seveda, logično je, da so takšne zgodbe, če kje, nastale v Mariboru in o njem, samo poiskati jih je bilo treba. Avtorji: Tadej Golob, Nataša Kramberger, Orlando Uršič, Gregor Lozar, Lučka Zorko, Robert Titan Felix, Tomo Podstenšek, Avgust Demšar, Andrej Predin ml., Janja Vidmar, Zdenko Kodrič in Bojan Tomažič.

Recenzija Bukla

EPK se ne zgodi vsak dan, zato je odlična priložnost, da štajerska prestolnica, poleg dogodkov, predstavi besedila in avtorje, ki so z mestom še posebej tesno povezani. V tem smislu je knjiga nadaljevanje in dopolnilo Mariborske knjige iz leta 1999 (ur. Andrej Brvar). Čeprav je Nova mariborska zgodba žanrsko manj raznolika – združuje šest kratkih zgodb in šest odlomkov iz že objavljenih romanov –, dokazuje, da Maribor še naprej ostaja »prikladen dogajalni prostor« raznovrstnih zgodb, tako za ironično-nostalgične tokove zavesti, za nadrealistične pohode Godzille in stalkerskih kurentov kot tudi za izostreno družbeno kritiko.

Ana Geršak, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...