Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mučenice

Želimir Periš
Mučenice
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-854-0
Naslov izvirnika Mučenice
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Maja Novak
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
240 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
hrvaško leposlovje

Založnik o knjigi

Kdo so »mučenice«? Povsem mogoče je, da se ne boste identificirali z nobeno izmed njih in boste po prvih prebranih straneh še vedno ugibali, kdo sta mladi ženski, ki govorita v biblijskem jeziku; ali je bila žrtev »črne smrti« resnična zgodovinska osebnost in kaj v njeni zgodbi počnejo imena iz commedie dell\'arte; ali je veliki nemški filozof res kdaj kramljal s svojo kuharico; kdo je potnica na vlaku za Pariz, ki se razume na fiziko; kdo (ali kaj) je junakinja zgodbe, ki se sreča s srhljivostjo prostora brez težnosti; kdo so mučenice današnjih dni: posiljene, ponižane, prevarane, pretepene ...
Periš piše o njih brez solzave patetike. Ženski liki iz vseh časov in z vseh koncev sveta, ki jih je z zavidanja vredno sposobnostjo empatije zasnoval moški iz Zadra, so iz mesa in krvi, ne brez napak; ob branju včasih pomislimo, da so tudi same pripomogle k temu, da se je njihova zgodba tako zasukala.
Zbirka kratkih zgodb Mučenice osvešča.

Recenzija Bukla

Naslov, zavit v svetopisemsko simboliko, prinaša radovednost, kdo so mučenice iz zgodb, nanizanih s spretnostjo tenkočutnega opazovalca. So to le liki iz zgodovine in Svetega pisma, kot se (zmotno) zdi na začetku, ali pa so v njih našle svoje mesto tudi druge, »običajne« ženske? Mladi, obetavni hrvaški pisatelj se je odločil za slednje: zgodbam žensk z vseh vetrov je nadel različne družbeno zgodovinske okvirje, jih postavil v najrazličnejša okolja in časovne prostore in tako na prvi pogled nimajo prav dosti skupnega. A v resnici prav vse akterke zgodb povezuje skupni imenovalec. Periševe mučenice so namreč ženske, katerih življenje je zaradi dednih, kulturnih, zgodovinskih in drugih determinant zaznamovano s trpljenjem. Da, včasih tudi zato, ker so si mučeništvo naslikale samo v svoji glavi. Ene se z njim, hočeš nočeš, sprijaznijo in z neizrekljivo grenkobo potujejo skozi življenje, druge muči spoznanje, da so ob ves up, tretje so potopljene v dušeči obup. Zbirka zgodb deluje prepričljivo zaradi pisateljevega smisla za izris življenja v vseh njegovih odtenkih; začrta ga brez patetike, a vendar z obilo posluha za žensko in ves njen notranji svet.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...