Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na otoku = Sull´ Isola

Ivan Cankar
Na otoku = Sull´ Isola
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZTT = EST
Leto izdaje 2018
ISBN 978-88-7174-230-4
Leto izdaje izvirnika 1907
Prevod Paola Lucchesi

Tehnične lastnosti
mehka vezava
192 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Črtice v zbirki Na otoku, ki pri založbi Založništvo tržaškega tiska prvič izhajajo v italijanščini s prevodom izpod peresa Paole Lucchesi, želijo predstaviti drugačnega Cankarja, verjetno manj poznanega tudi med slovenskimi bralci. Gre za izbor črtic iz različnih zbirk, ki jih je Cankar napisal med leti 1899 in 1913, v katerih se odsevajo univerzalni problemi, ki niso značilni samo za okolje, iz katerega izvira pisatelj, temveč tudi, kot pri pravih klasikih, v literarni jezik prenašajo probleme, ki nas pestijo tudi danes, nas, ki nismo nujno vezani na Cankarjev čas in kraje njegovega bivanja. To je moderen avtor, ki po eni strani spominja na Gogolja, Čehova in Kafko, po drugi, kot je podarila avtorica spremne besede Marija Mitrovič, pa je tudi blizu prozi srbskega pisatelja Danila Kiša in njegovi Enciklopediji mrtvih.

Recenzija Bukla

Pod skupnim knjižnim naslovom Na otoku je zbranih deset Cankarjevih črtic, ki so prevedene v italijanski jezik in natisnjene v obratni smeri, tako da ima izdaja dve naslovnici oziroma jo je mogoče brati v dveh smereh. Na sredi sta objavljeni tudi dve zelo sproščeni fotografiji Ivana Cankarja v družbi prijateljev. Delo je uredila in spremno besedo napisala Marija Mitrović. Ob naslovni črtici so v knjigi nanizane še O človeku, ki je izgubil prepričanje, Hudodelec, Istrski osel, Prepir v krčmi, Majsko veselje, Ob grahu, Noč, O vojski in Odložene suknje. Bralca ob objavljenih delih prevzamejo silna presunjenost, grenka žalost in temačno občutje, ki so skupni vsem zgodbam. Ta občutja, ki jih je Cankar tako prepričljivo in občuteno opisal pred več kot sto leti, presegajo zgolj tisti čas in prostor. Pojavljajo se tudi danes: v vojnah, tragedijah, pri iskanju načina preživetja in vsaj iskrice sreče tisoč in tisoč pribežnikov ter v bolečih razlikah med vrednotenjem ljudi, ki jih je prinesel nov družbeni red. Ivan Cankar je občutil duha svojega časa, stiske in brezup ljudi. Zdi se, kot bi v teh črticah zbral vso žalost, ponižanje in tesnobo, ki jih je prepoznal in občutil tudi sam. On takrat, mi pa danes z vsemi drugačnimi, ubogimi, od vojn, lakote in brezdomnosti pohabljenih in nesrečnih soljudi.

Sonja Juvan, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...