Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Najmanjši živalski vrt na svetu

Thomas Gunzig
Najmanjši živalski vrt na svetu
19,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6421-58-4
Prevod Jana Pavlič
Spremna beseda Damijan Šinigoj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,6 x 13,2 cm
280 g
90 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
belgijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Svet, v katerega Gunzig vtke zgodbe svojih luzerjev, bednih tipov z bednimi problemi, je pravzaprav beden svet. Nebo in narava sta daleč ali pa ju sploh ni mogoče videti, in sicer zaradi preosvetljenih prevelikih mest, zaradi večne sivine, zaradi pomanjkanja domišljije. V tem bednem svetu tavajo izgubljeni ljudje od enega supermarketa do drugega, vmes pa naletijo na kak bizaren problem, ki jim že tako mizerno življenje naredi še bolj mizerno. Morda res govorijo nekakšno francoščino, ki pa je čisto osiromašena in nekako zakompleksana, ker ni amerikanščina, zato si vsi junaki v glavnem nadenejo tudi ameriška imena ter komunicirajo z idiomom ameriškega filma in populističnih medijev, namenjenih najširšim množicam.
iz spremne besede Jane Pavlič & Tomaža Toporišiča

Thomas Gunzig pripada najmlajši generaciji belgijskih pisateljev. Rodil se je leta 1970 v Bruslju, nase pa je opozoril že v študentskih letih, ko je prejel nagrado pisatelja-študenta za zbirko novel z naslovom Nestabilne situacije, ki se nagibajo v mesec avgust (Situation Instable Penchant vers le mois d\\'Août). Zbirka je v grobem že nakazovala bistvo Gunzigove poetike. Nestabilne situacije se odlikujejo po svoji absurdnosti, črnem humorju, fantastičnem, čeprav krutem realizmu ter celo nekoliko morbidnem pesimizmu. Gunzig piše predvsem kratke zgodbe, preizkušal pa se je tudi kot dramatik in romanopisec. Leta 2001 je izšel njegov prvi roman Smrt popolnega dvojezičnika (Mort d\\'un parfait bilingue), za katerega je prejel kar dve literarni nagradi.

Recenzija Bukla

Avtor sodi med najbolj prepoznavne literarne ustvarjalce mlajše generacije belgijskih pisateljev, z zbirko kratkih zgodb pa se slovenskim bralcem predstavlja prvič. V vsaki od zgodb pripada posebno mesto najrazličnejšim živalim, ki se pojavljajo v bizarnem kontekstu. Tako na primer protagonist prve zgodbe po prepiru s svojim dekletom na vrtu najde mrtvo žirafo in se je mora znebiti. Zgodbe popisujejo bedno življenje zgub, pred pretirano pesimističnostjo pa jih rešuje Gunzigov značilen črni humor.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...