Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nesporazum v Moskvi

Simone de Beauvoir
Nesporazum v Moskvi
14,90 € 14,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-858-8
Naslov izvirnika Malentendu à Moscou
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
130 g
120 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kratka proza
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Simone de Beauvoir je novelo Nesporazum v Moskvi napisala za zbirko La Femme Rompue (1968), vendar jo je potem zamenjala z zgodbo L\'Âge de discrétion. Tako je Nesporazum prvič izšel šest let po njeni smrti v reviji Roman 20-50, v knjižni obliki pa šele leta 2013.
»Nesporazum« se dogaja leta 1966 med potovanjem upokojenskega para Nicole in Andréja v Sovjetsko zvezo in je dvojen: na čustveni in komunikacijski ravni zaškriplje med njima, pri čemer gre predvsem za probleme staranja in za »vdor« tretje osebe, Andréjeve v Moskvi živeče hčerke Maše; po drugi strani pa predvsem André opaža družbene spremembe v ZSSR, ki nikakor ne vodijo v socializem, za kakršnega se je tudi sam boril, zato je razočaranje neizogibno.
Razmišljanja obeh protagonistov o istih stvareh beremo izmenično in tako spoznavamo moški in ženski pogled na njuno in družbeno zgodovino, na odnos med njima in dogajanja v svetu. In prav to je poglavitni razlog, da si je Nesporazum v Moskvi zaslužil samostojno izdajo. Novela, s katero ga je avtorica v zbirki zamenjala, je bila namreč tematsko podobna in za njen koncept primernejša, dejansko pa močno osiromašena, saj se je omejila samo na Nicolino plat in se s tem odpovedala dobršnemu delu nič manj zanimivih družboslovnih, političnih, zgodovinskih in drugih splošnejših razglabljanj.

Recenzija Bukla

Simone de Beauvoir (1908– 1986) v slovenščini v zadnjem času seveda najbolj poznamo kot družbeno teoretičarko in feministko (njena monografija Drugi spol je bila nedavno spet ponatisnjena), čeprav so nekdaj izhajali tudi njeni romani (denimo nagrajeni Mandarini in pa Najlepša leta). Zdaj pa smo dobili še njeno novelo, ki je bila v knjižni obliki prvič objavljena šele lansko leto. Glavna junaka novele sta poročena upokojenca André in Nicole, ki se iz Pariza odpravita na obisk k Andréjevi hčerki, ki živi v Moskvi. S srečanjem in skupnim druženjem pa se prekine navidezna idila in vzajemna spokojnost dolgoletnega para – med njima pod površino, kot kaže, tlijo nerazčiščene stvari, ki so samo čakale, da privrejo na dan – njun odnos se zamaje, dokončna zavezanost je postavljena na preizkušnjo in Nicole se že skoraj odloči, da bo Moskvo zapustila pred svojim možem … Osebna zgodba, postavljena na tapiseriji ruske družbene realnosti šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...