Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Novela o šahu

Stefan Zweig
Novela o šahu

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2006
ISBN 3-7086-0213-7
Prevod Nina Vovčko

Tehnične lastnosti
mehka vezava
94 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
avstrijsko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Nemara najbolj znana med številnimi Zweigovimi novelami je prav Novela o šahu, ki v zvestem prevodu Nine Vovčko, ki ohranja v jezik vpisan duh časa, prvič izhaja v slovenščini. Glavni protagonist novele je šah kot kompleksna, mnogoplastna metafora, ki je na eni strani tesno povezana s simboliko vojaške strategije, z bojem med belimi in črnimi figurami, med svetlobo in temo; na drugi pa s psihologijo, saj je tudi notranja človeška pokrajina prizorišče številnih bojev. To abstraktno, univerzalno pomensko raven pisatelj v noveli mojstrsko konkretizira v preprosti, a prepričljivi zgodbici o nenavadni partiji šaha.
Pripovedovalec, pisateljev alter ego, se na veliki potniški ladji, ki pluje iz New Yorka proti Buenos Airesu, po naključju znajde skupaj z Mirkom Čentovičem, nedostopnim svetovnim prvakom v šahu. Ta okoren, neomikan kmečki fant, ki je kot otrok veljal za otopelega, domala slaboumnega, dokler pri njem niso odkrili osupljivega talenta za šah, v njem zdrami posebno radovednost. Kot nekakšen Poirot za \"reči duha\" se odloči, da razreši primer tega \"intelektualnega enotirneža\". Nastavi mu past, v katero se Čentovič res ujame. Zgodba doseže vrhunec, presenetljiv zasuk, ko se v odločilnem trenutku pojavi skrivnostni neznanec, antipod šahovskega mojstra, in se z njim zaplete v srdit dvoboj.
Zweigu je v tej elegantno napisani noveli, ki se bere z užitkom, uspelo neprisiljeno združiti globoko sporočilnost z zanimivo, skoraj detektivsko napeto zgodbo. Jezik kljub napolnjenosti s pomeni ostaja zračen, ton besedila pa kljub resnosti spoznanj svetel in tu in tam humoren. Le razplet Novele o šahu, ko se dr. B., simbol inteligence in človečnosti, a tudi notranje razklanosti, umakne, ne da bi končal partijo, vrže na delo senco pesimizma. Novelo je Stefan Zweig napisal v Braziliji, medtem ko je Hitler že držal v šahu vso Evropo. Kmalu zatem, leta 1942 je skupaj z drugo ženo Lotte naredil samomor.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...