Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Panonska elegija

Deset pripovedi
Lev Detela
Panonska elegija

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2017
ISBN 978-3-7086-0953-9

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
114 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

V stilistično in psihološko skrbno izrisanih besedilih z aktualno tematiko in spominskimi posegi v preteklost in polpreteklost se avtor vrača v rojstno Panonijo, v družinsko hišo svojih prednikov, s katero so povezani nekateri v knjigi opisani dogodki iz zadnjih dni druge svetovne vojne. Pripovedujejo o begu, vojni, revoluciji in o travmatizaciji povojnih slovenskih izseljencev.

"Moje zgodbe so pravzaprav elegije, »otožni spevi« o preteklosti z mnogimi ponižanimi, osamljenimi, strtimi in preganjanimi… O vsem tem se je vedno pisalo v pravi literaturi – od Homerja ali Vergila do Balzaca ali Dostojevskega – in celo v Svetem pismu."
Lev Detela

Recenzija Bukla

Zbirka desetih zgodb Leva Detele, ki se je leta 1960 odločil prebežati v Avstrijo, je, tako kot že večji del njegovih prejš njih knjig, spominsko-avtobiografska. Vsestranski avtor za lažje vstopanje v svoj dvojni svet dveh, velik del življenja z mejo ločenih domovin, bralcu sam ponuja nekaj »ključev« in namigov za vživetje v to posebno bivanjsko izkušnjo. Kolikor gre za avtobiografske plasti, jih, kot pojasnjuje, ne gre razumeti dobesedno; preoblikovane so v novo sporočilno obliko z mnogimi svobodno napisanimi in delno izmišljenimi dodatki. V njih se zrcalita strah, ki ga je proti koncu vojne porajalo bobnenje letal in topov domači vasi čedalje bližje nemško-ruske fronte, po njej pa odpor mladeniča proti ideološkemu eno umju, ki ga je pri enaindvajsetih letih namesto v umik v zasebnost in resignacijo, kot pravi, vodil v širši svet in iskanje globinskega smisla bivanja. Spremno besedo Krog v krogu s kačo je na koncu prispeval Ivo Antič.

Iztok Ilich, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...