Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Plašč

Tina Vrščaj
Plašč
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-327-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
290 g
171 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka raznolikih kratkih zgodb prikazuje različne nemoči zapopadanja resničnosti in dojemanja resnice. Ne daje enoznačnih odgovorov, čeprav vsaka od zgodb izhaja iz očarljivo preprostih vprašanj, kakršna zastavljajo že majhni otroci.

Od kod sem prišla? Kaj bo, ko umrem? Kaj je to sla? Mami, zakaj tudi ti ne nosiš črne rjuhe? Ali lahko ubijemo hudobnega soseda? Ati, kaj je Bog? A lahko, ko bom velik, v svoji hiši delam vse, kar hočem? Mami, a bom naslednje leto stara sto let? Tristo kosmatih medvedov in ena obrita bolha, zakaj se nihče več ne smeje? (Vrhunec te resnobne zbirke je zgodba Baba. Z njo preizkusite, ali se znate smejati.)

Tina Vrščaj (1987) je pisateljica, prevajalka in kritičarka. Objavila je romana Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012), njene kratke zgodbe pa so doslej izhajale revijalno. Prevedla je Coetzeejev roman Jezusovo otroštvo in knjigo Daniela Bella jr. Ekonomija želje.

Recenzija Bukla

Pod Plaščem so zbrane zgoščene pripovedi, na eks, vsaka kleno stoji sama zase. Junakinje in junaki so navadni ljudje s posebnimi potrebami ali v vrtincu nenavadnih dogodkov. Kiti jih intenzivno doživljanje nemoči in (ne)spopadanje z resnico. Naj gre za strastno razmerje, frigidnost, porod, znanstveno delo, moža s Hansovim sindromom, nekaj, kar je najbliže garjavosti ali pa tistega, ki je obseden z željo po hiši. V naslovni zgodbi Plašč gre za družinsko življenje prodajalke v trgovini z rabljenimi oblačili, njenih treh otrok, moža igralca in njegovega plašča: »Vse diši po njem, ko sobo zajame popolna tema, in po omamni cigari. Sledi snop fotonov z zaslona, ki osvetli presunljivo speče Nikolajevo telo. Nad njim se dviga Nikolajeva pokončna silhueta. S cigare otrese pepel, se zasuka na petah in ju zapusti.« Tina Vrščaj jih ima pod nadzorom, z distance in kakor s teleskopom jih opazuje, spremlja, vidi in sliši vsak detajl in vendar jih umesti v celoto, kontekst, za katerega se zdi, da junakom in junakinjam uhaja. Iz celotne freske se bliskajo humorni biseri.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...