Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Plavalec
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-282-014-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
370 g
263 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodbe Plavalca se izogibajo vsakršni uvrstitvi. Za razliko od trendov so večinoma dolge in razprostranjene, z romanesknim zamahom in pozornostjo za detajle, vendar kljub temu napisane v ekonomičnem slogu. V njih je največ prostora prepuščenega izrisu nenavadnih, posebnih likov in njihovih nazorov v nevsakdanjih, tujih ali zagatnih okoliščinah.

V zgodbi z naslovom Nnkhovi spomini tako recimo spremljamo pleme prazgodovinskih nomadov, ki v iskanju boljšega življenja, pa tudi zaradi prvih klic radovednosti, zapusti svoj prvotni dom in se poda v raziskovanje okolja, pri čemer avtor spremlja, kako se v ljudeh rojevata prva zavest in kompleksni kulturni spomin.

o avtorju

Sergej Curanović (1980) je diplomirani pravnik, ki dela kot prevajalec. Živi v tujini, doslej pa je izbral več objav v slovenskih literarnih revijah. Plavalec je njegov prvenec.

Recenzija Bukla

Knjižni prvenec avtorja, čigar zgodbe (nekaj teh se je znašlo tudi v pričujoči knjigi) smo lahko občasno prebirali v domačih literarnih revijah, je kratkoprozna zbirka šestih besedil, ki so kar nekoliko neobičajno dolga. A te dolžine niso plod obširnega dogajanja niti pretirano baročne manire v jeziku, temveč so posledica fokusa, ki je bolj kot za kratko prozo značilen za romaneskno pisanje. Curanović ne skopari z detajli, literarne slike, ki nam jih izriše, ne predstavi zgolj za potrebe določanja prostora dogajanja, temveč o njih piše zgodbe, obenem pa ga zanimajo motivi, ki se skrivajo za skoraj neznatnimi akcijami. Najbolj odločilnega pomena pa je morda to, da se avtor ne želi bliskovito premikati med momenti, ki so ključni za osnovni potek zgodbe, ter nam namesto tega ponuja počasno, skoraj ležerno pripovedovanje, ki mestoma krepi občutek zasanjanosti in eteričnosti. A temu navkljub ne gre za nekakšne pomensko izrazito odprte zgodbe brez trdnih sidrišč. Gre za pisavo, ki ohranja osredotočenost na fabulo, a ob njej pušča dovolj prostora, da lahko med platnice spusti še marsikaj drugega.

Aljaž Krivec, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...