Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pod krošnjo stare jablane

Zgodbe žensk z Vzhoda in Zahoda
Marija Sreš
Pod krošnjo stare jablane

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Iskanja
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6058-58-2
Prevod Nadja Jarc, Bojana Pavlič, Nuša Sreš, Darja Teran
Urejanje Bojana Pavlič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14 cm
520 g
426 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

O knjigi

Marija Sreš (1943) je leta 1971 kot misijonarka odšla v Gudžarat, v Indijo, kjer si je želela sodelovati s podeželskimi ženskami. Zato se je najprej lotila učenja jezika in je v Ahmedabadu kot ena redkih tujih žensk, ki ji je to uspelo, diplomirala iz gudžaratskega jezika in literature. Skoraj štiri desetletja je delala s staroselkami na odročnem območju Sabarkantha.
Danes indijska vlada onemogoča delo med revnimi ženskami na podeželju, tujim misijonarjem je odvzela vizume za delovanje in jih izgnala. Zadnjih šest, sedem let Marija svoj čas razdeli med Slovenijo in Indijo. Še vedno pa je navdih za tiste, s katerimi je živela in delala, in jih podpira od daleč in ostaja v stiku z njimi, saj ji gre za njihovo gospodarsko samostojnost, samozavest in dostojanstvo.
To je že njena 5 knjiga. Njena tokratna zbirka 20 kratkih zgodb opisuje izzive in spremembe, s katerimi se srečujejo ženske bodisi v Indiji ali v Sloveniji, in kako so se z njimi soočale v preteklosti – s pogumom, potrpežljivostjo in z iznajdljivostjo.

Recenzija Bukla

Marijo Sreš danes poznamo po njenem misijonarskem delu v Indiji. Leta 1971 je prvič odpotovala v Gudžarat, kjer je želela delati z ženskami na podeželju. Družba indijskih žensk ji je tako močno zlezla pod kožo, da je z njimi ostala skoraj štiri desetletja. Družile so jih vsakdanje ženske tegobe; naj si bodo to težave v ljubezni ali družinski nesporazumi, vse ovire so premagovale s skupnimi močmi ter pogumom, potrpežljivostjo in iznajdljivostjo, kar je Sreševa z občutkom opisala v svojih kratkih zgodbah. Napisala je že pet knjig (najbolj znana je Tam kjer kesude cveto); v zadnji, ki vključuje 20 različnih zgodb, opisuje izzive, s katerimi se srečujejo ženske v Indiji in Sloveniji, torej ženske, ki so razpete med Vzhodom in Zahodom.

Vanja Jazbec, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...