Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Poletne počitnice

Ana Toić
Poletne počitnice
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Amalietti & Amalietti
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7036-00-8
Urejanje Peter Amalietti

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
256 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Poetično topel in obenem neo-realistični opis slovenske vasice ob naši najtoplejši reki Kolpi, njenih vaščanov Kostelcev in poletnih počitnikarjev skozi oči filozofsko navdihnjene glavne junakinje Katarine, prav verno, poučno in slikovito, predvsem pa z veliko ljubezni in spoštovanja podaja etnološki opis vsakdana slovenske vasi ob prelomu tisočletja, pri tem pa se jasnost, preprostost, gospodarnost in lahkotnost njenih razmišljanj prelivajo s pogovori s sovaščani in drugimi in spomini in spominjanji glavne junakinje …

Pisateljičino spretno vpletanje domačega izročila zato prav etnološko dragoceno osvetli stanje duha in razpoloženje na slovenskem podeželju, kjer drobni življenjski užitki odženejo vse velike skrbi … V svoji pripovedi spretno spleta celotne sklope posameznih raznorodnih eksistencialnih vprašanj in tematik in vse njene različne sloje uspešno poveže in združi v celovit venček kratkih domačih povesti, v kateri ne nastopa nobena hudobna čarovnica ali zločinec, temveč le čarovnija besed mojstrske pripovedovalke. (Iz urednikove spremne besede)

Recenzija Bukla

Zbirka zgodb, ujetih v obdobje enega poletja, je po romanu Tisoč stavkov iz leta 2003 drugo delo upokojene učiteljice razrednega pouka. Katarina se v jeseni svojega življenja vrača v rodno kostelsko vas, da bi v rojstni hiši preživela poletne počitnice v družbi mame, vnukov in sovaščanov. Vaške anekdote se prepletajo s spomini, opisi kostelskega značaja in izročila (začinjenimi s pristno kostelščino), slikovitimi orisi narave (ki so avtoričina specialiteta) ter samotnimi trenutki, v katerih se neutrudna razis kovalka življenja posveča globokemu razmišljanju o veri in znanosti, vesolju in duši. Na videz kratek časovni okvir enega poletja Ana z vpletanjem preteklosti in prihodnosti spretno in lahkotno, v svojem značilno humornim tonu spreminja v večnost, ter tako zajame življenje in duha glavne protagonistke ter hkrati Kostela in njegovih ljudi.

Pia Marincelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...