Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Postelja iz knjig in druge zgodbe

Silvo Mavsar
Postelja iz knjig in druge zgodbe
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zavod Respecta
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94384-0-4
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Marjanca Kočevar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 15,5 cm
510 g
286 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kot je zapisala avtorica spremne besede – slovenska pesnica in znana organizatorica salonov poezije Marjanca Kočevar, prihaja med bralce magična, nevsakdanja knjiga. Zgodbe so napisane z velikim darom pripovedovanja, polne so miselnih in vsebinskih obratov, slikovitih podob, humorja, ironije, reminiscenc na otroštvo, družbenokritičnih zapisov pa tudi poetičnih in sanjskih prizorov, ki spominjajo na magični realizem in so nekakšne refleksije avtorja kot pesnika po duši, za kar se tudi sam največkrat deklarira.

Mavsarjev slog je prepoznaven, če govori kot prvoosebni pripovedovalec, velikokrat pa mojstrsko uporabi tudi prosti indirektni slog, ko se z lahkoto vživlja v različne osebe, njihove karakterne lastnosti, razmišljanja in dejanja. Njegove zgodbe so ena sama brezbrežna magija, s katero avtor literaturo osvaja in ima z njo erotičen odnos. Enako naj bi seveda veljalo za bralca.

Avtor se ne utirja v vsemogočni ultramodernizem, temveč ga odlikuje spontana in naravna naracija, ki nas ves čas branja drži v radovednosti in napetosti. V zgodbah je vse, tako drobne radosti kot tragika vsakdanjih ljudi, ki živijo v naši bližini, ki jih vidimo, čutimo, vonjamo, se z njimi smejimo, trpimo, se čudimo … Liki so živi, kot bi gledali nekakšen fellinijevski omnibus in skozi realistične in fiktivne prizore potovali iz ene zgodbe v drugo.

Zbirko zgodb Postelja iz knjig sestavlja pet ciklov, ki se med seboj razlikujejo po vsebini in sporočilnosti. Pravzaprav tri notranje cikle s po petimi zgodbami oklepata dve, uvodna Postelja iz knjig, ki je nekakšna napoved zgodb, ki sledijo in po kateri nosi knjiga naslov, zaključuje pa jo zgodba z naslovom Ready for landing (Pripravljeni na pristanek), v kateri je z močno metaforo izražena kot las tenka črta med življenjem in minljivostjo.

Recenzija Bukla

Mavsar je kulturni multipraktik (ured nik knjižnih in drugih izdaj, novinar, dela na televiziji, avtor poezije in poljudnoznanstvenih knjig …) in zdi se, da je tovrsten način prenesel tudi v svojo zbirko kratke proze. Če nas naslovna knjiga povede v svet, zataknjen med socialne realije in komaj verjetne akcije nastopajočih, se kasneje znajdemo v pogovorih z mrtvimi, političnih razprtijah, socialnem realizmu, soočenju s strahovi, vprašanjih smisla … Temu primerno je knjiga razdeljena na 5 razdelkov. Prvi in zadnji vključujeta le po eno zgodbo, medtem ko drugega zaznamuje izrazita literarnost (in spogledovanje s tako rekoč paradigmatsko kratko prozo), tretjega intimna (ljubezenska) tematika, četrtega pa socialna tematika (povsem konkretnih realpolitičnih situacij, ki najdejo pot v knjigo ni posebej težko prepoznati). Pripovedni postopki se gibljejo vse od težnje po izrazitem grajenju vzdušja dogajalnega prostora v literarnem besedilu prek vpeljave publicističnega, distanciranega sloga, najdemo lahko celo elemente dramatike, poljudnoznanstvenih besedil (opombe na koncu besedila), poigravanje s formo govora, s televizijskim formatom ipd. A končno se zdi, da knjigo najbolj zaznamuje dvojna struktura besedila, zaznavna že v naslovu – postelja iz knjig. Posteljo lahko (upravičeno, vsaj po naslovni zgodbi sodeč) vežemo na erotično, seksualno komponento, knjigo pa seveda na literarno, intelektualno. To mesto spoja je zaznal že Barthes, ki/ko je v branju (pa tudi pisanju) odkril elementa naslade in užitka, in zdi se, da ga skoraj programsko odkrije tudi Mavsar, zaradi česar tudi dejstvo, da se prav literatura in spolnost večkrat znajdeta med obravnavanimi tematikami, niti ne zdi posebno naključje. (Visceralna) predanost kateri koli tematiki že, navdušenje nad takim ali drugačnim slogom, pisanje takega ali drugačnega besedila, navdihovanje pri teh ali onih vprašanjih … vse se lahko stke v literaturi in v pričujoči knjigi se to tudi zares zgodi.

Aljaž Krivec, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...