Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prehajalec

Aleksandra Kocmut
Prehajalec
11,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2015
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
180 g
159 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prehajalec prehaja med fiziko in metafiziko in se sprašuje, katera stvarnost je sploh resnična: ali ta, ki jo vidimo, ali tista, ki jo občutimo. Prehajanja med stvarnostmi so nanizana v osmih zgodbah, napisanih v tekočem, na videz preprostem, izredno berljivem jeziku, kar bo nedvomno pritegnilo tudi tiste bralce, ki običajno ne posegajo po tovrstni (psihedelični) literaturi. Skozi takšno lahkotno pisateljsko govorico pa se nam razkriva vsebina, ki presega okvir razvedrilnega, kratkočasnega branja ob čaju in piškotih v dolgih zimskih večerih.
Koliko zgodbenosti je v tej zbirki prehajanj take, da jo lahko umestimo v konvencionalno stvarnost, in koliko je one druge, metafizične? O tem bo odločal bralec sam – ob lastnem prehajanju skozi zgodbe.

Recenzija Bukla

Aleksandra Kocmut v zbirki osmih zgodb na različne načine preigrava odnos med realnostjo in fantazmo, umislekom. Če je meja v vsakdanjem življenju praviloma jasna in ostra, jo avtorica v zgodbah briše, s čimer se obe stvarnosti ne le stakneta, ampak se zrcalita druga v drugi. To zabrisanje ima v večini zgodb povsem jasen psihološki vzgib: zanikanje. In kot nas je naučila filmska uspešnica Ameriška lepota: Nikoli ne podcenjuj moči zanikanja! Protagonisti zgodb se ne morejo soočiti z bolečimi izgubami – bodisi smrtjo partnerja, zlorabo otroške nedolžnosti, izdajo ljubezni ipd. – in namesto da bi se sami prilagodili novi stvarnosti, maličijo in ukrivljajo realnost. Avtorica za izhodišča jemlje preproste, domačne motive, v katere ji uspe postopoma vtihotapiti nelagodno, unheimlich vzdušje.

Maša Ogrizek, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...