Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Priročnik za čistilke

Izbrane zgodbe
Vera Pejovič
Priročnik za čistilke
34,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-231-900-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika A manual for cleaning women
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Pia Prezelj
Spremna beseda Pia Prezelj
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 15,5 cm
780 g
361 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Priročnik za čistilke je zbirka, ki zajema najboljše iz opusa kratkih zgodb avtorice, ki je bila za časa svojega življenja skoraj povsem spregledana. Danes njeno prozo postavljajo ob bok delu Raymonda Carverja, Alice Munro in Antona Čehova, ob izidu zbirke leta 2015 pa se je ta nenadoma znašla na vseh lestvicah najboljših in najbolj prodajanih knjig leta. 43 nekonvencionalnih, napol avtobiografskih zgodb, nastalih v razponu tridesetih let (zlasti med 1960 in 1980), sestavljajo subtilne urbane portrete iz življenja delavskega razreda. Njena aluzivna in lirična proza deluje bolj modernistično kot minimalistično — toda njen izraz je prepoznavno ekonomičen, poln fragmentarnih in včasih skopih stavkov.

O AVTORJU

Lucia Berlin (1936–2004) se je rodila na Aljaski, večino mladosti preživela v Čilu, se celo svoje življenje selila po jugu ZDA in preživljala z različnimi fizičnimi deli. Za časa življenja je sicer redno objavljala in za svojo kratko prozo prejela tudi nekaj uglednih nagrad, a njen vpliv je bil omejen na ozek krog literarne skupnosti.

Recenzija Bukla

Knjiga prinaša reprezentativen izbor iz celotnega opusa kratke proze Lucie Berlin (1936–2004), rojene na Aljaski, ki je večino mladosti preživela v Čilu, potem pa se selila po jugu Amerike ter se preživljala z raznimi fizičnimi deli, kar se globoko kaže tudi v njenem pisanju, ki ga je v času njenega življenja cenila zgolj majhna skupina bralcev. Po smrti je njena literarna vrednost zrasla, primerjajo jo tako z Raymondom Carverjem kot z Alice Munro, njene izbrušene kratke zgodbe, večinoma umeščene v urbani (spodnji) srednji razred ameriškega juga, v katerih mrgoli neuspelih razmerij, zdravljenj odvisnosti od uživanja opojnih substanc, finančnega prebijanja iz mesec v mesec pa tudi večnih poskusov, da bi si njeni glavni liki priborili boljše živ­ljenje, četudi v lirični divjini ob komajda znanem človeku, so izrazito avtobiografsko podložene, obenem pa hkrati dovolj univerzalne, da nagovorijo tudi sodobnega slovenskega bralca.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...