Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev

Mojca Zelenko
Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev
17,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Majarena
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-288-116-0

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
310 g
199 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Zgodbe o peripetijah, ki jih doživela in zakuhala druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti, danes pa so uspešni v svojih poklicih, so polne humorja in nepričakovanih domislic. Že v času študija se je druščina razširila še na športne pedagoge, saj je glavnega protagonista študentsko delo popeljalo na delo z otroki v šoli v naravi. V odrasli dobi pa so se pridružili še mnogi akterji, ki so bili prav tako »z vsemi žavbami namazani«.
Vse zgodbe v knjigi so resnične in tudi protagonisti s svojimi polnimi imeni so resnični. In prav vse zgodbe so smešne. Včasih se junaki znajdejo v smešnih situacijah po naključju ali jih pa sami s svojimi reakcijami nehote take naredijo. Mnogokrat pa je dana situacija povod in izziv celo za izdelavo scenarija, ki ga spretno režirajo in odigravajo vse do predvidljivega, včasih pa tudi do nepredvidljivega konca. Protagonisti so duhoviti in se znajo nasmejati tudi sami sebi in lastnim nerodnostim.
Pripovedi imajo cilj nasmejati in zabavati in ta cilj je v celoti dosežen. Ali, kot pravi »sošolec Zoka« v zgodbi Stara trgovska finta potem, ko je vse priponke, ki so jih študentje prinesli s seboj na pravijado v Doljnji Milanovac, da bi jih prodali, zamenjal kar za pivo: »Ali znaš Kek, imali smo se svi jako fino i bedževi so medju ljudima, to je bitno, zar ne?«
Dobršen del zgodb sega še v čas Jugoslavije, torej v čas, ko med otroki in mladino še ni bilo sistemsko določene tekmovalnosti, pač pa so protagonisti svojo tekmovalnost lahko izražali na športnih tekmovanjih, saj so bili skoraj vsi po vrsti izvrstni športniki in tudi izredno uspešni kasneje v poklicnem življenju. Zato potegavščine in dogodki med njimi nikoli niso žaljivi in ne povzročajo zamer.
V knjigi se nahaja 75 kratkih zgodbic, razdeljenih v osem poglavij. Poleg karikatur k posameznih zgodbam so v njej tudi fotografije protagonistov in nekaterih dogodkov. Prav vsaka zgodba ima smešno poanto in v njih je polno duhovitih dialogov in domislic, od katerih jih je del v srbo-hrvaščini in dalmatinščini in vsi so prevedeni v slovenščino v opombah.
Glavni protagonist in pripovedovalec je navdušen jadralec, rekreativni športnik, rad potuje, še raje se druži s prijatelji, kje drugje, kot pa v gostilni, seve. Zato so se Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev v veliki večini dogajale prav na teh prizoriščih. In zato so poleg prevodov zgodbe opremljene tudi s pojasnili žargonskih in tehničnih izrazov s posameznega področja tako, da bralcu nobena stvar ne bo ostala nepojasnjena.
Urednica Spletnega časa, kjer so zgodbe leto dni izhajale, pa v spremni besedi med drugim pravi: »Janez Kek in njegovi prijatelji nas neprisiljeno popeljejo in zapeljejo v svoj svet, poln emocij in vznemirljivosti, tako da postanemo del njih in si nehote zaželimo, da bi bili zraven.«


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...