Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rasla je jelka do neba

Zgodbe iz našega ljudskega herbarija
Rasla je jelka do neba
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Zbirka Zakladnica slovenskih pripovedi
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-261-263-4
Leto izdaje izvirnika 2012
Ilustracije Maria Magdalena Szmatuła
Izbor Zmago Šmitek
Spremna beseda Zmago Šmitek
Priredba Zmago Šmitek

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 18,5 cm
48 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
naravoslovje > biologija
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga skuša predstaviti nekatere zanimive, značilne in pomembne zgodbe o rastlinah iz vseh slovenskih pokrajin in zamejstva, stare in nove, pa tudi zvrstno, tematsko in stilno različne (pravljične, legendne, razlagalne, socialne, etnološke, šaljive). Današnjim bralcem razkrivajo, kako so posamezne rastline nastale, kako so prišle v naše kraje, odkod njihova oblika, kdaj in kako dozorevajo, kako se jih lahko koristno uporabi, kakšna je njihova zdravilna moč, kakšne so njihove magične sposobnosti in, nenazadnje, kakšna je njihova simbolika.

Dodatno vrednost knjigi dajejo natančne in asketske, obenem pa domišljijo spodbujajoče ilustracije mlade in perspektivne poljske ilustratorke Marie Magdalene Szmatuła, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji. Ilustracije iz knjige so prijavljene na 10. slovenski bienale ilustracije, ki bo potekal v Cankarjevem domu od novembra 2012 do januarja 2013.

Knjiga iz zbirka ZAKLADNICA SLOVENSKIH PRIPOVEDI je namenjena mladim bralcem in hkrati vsem, ki jih zanima pristno pripovedništvo slovenskega ljudskega izročila. Izbor pripovedi urejajo in strokovno predstavljajo najuglednejši slovenski strokovnjaki, v posameznem tematskem izboru pa so zastopana vsa področja slovenskega etničnega ozemlja, vključno z zamejstvom.

Recenzija Bukla

Kaj se zgodi, če lan zraste tako visoko, da na koncu sega do nebes? In pod katerim drevesom se skriva jama, vsa skrivnostna, iz katere nosijo vile novorojenčke? Le kdo si upa splezati na zares čudno, prav nenavadno drevo? Odgovore na vsa ta malce nenavadna vprašanja boste zagotovo našli v tej knjigi! Ta je prava zakladnica informacij o značilnostih rastlin in dreves, ki jih poznamo na naših tleh. Iz zgodb – nekatere so prave ljudske legende ali bajke, spet druge so dragocene po etnološki ali socialni plati – kar vrejo stara znanja o rastlinah in drevesih, njihovem nastanku, rasti, pogojih za uspevanje pa tudi o njihovi magični moči. Ob tem izvemo tudi marsikaj o simbolnem pomenu posameznih rastlin. Koristno, poučno in na trenutke prav šaljivo branje, ki diši po rastlinah in drevesih, zbranih z vseh koncev naše dežele in zamejstva.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...