Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Samoumevni svet

Miha Blažič - N'toko
Samoumevni svet
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kultura
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-4098-6
Ilustracije Uroš Abram

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,6 x 16,8 cm
430 g
160 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
družbene vede
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob vsaki, še tako majhni nevšečosti, v tisku, na TV-ju, na spletu ali v živo, ne sme manjkati pripomba: »To je mogoče samo v Sloveniji!« Premalo odprtih okenc v banki? Samo v Sloveniji! Koncert se je začel 30 minut po napovedani uri? Samo v Sloveniji! Elektrika se je spet podražila? Samo v Sloveniji! Policaji so kreteni? Samo v Sloveniji! Korupcija? Samo v Sloveniji!

Je posameznikov uspeh odvisen zgolj od velikosti njegovih ambicij in delovne vneme? Smo Slovenci zahojen narod, ki je že po naravi obsojen na vaške prakse in podrejanje velikim? So spletna družabna omrežja postala privilegirani teren družbenega aktivizma?

Miha Blažič - N’toko v svojem knjižnem prvencu poskuša zrušiti naše vsakdanje samoumevnosti in milenijski generaciji izobražencev, prekercev in cinikov pomaga odpirati prostore izvirnega mišljenja in delovanja. Miha Blažič (roj. 1980 v Novem mestu), morda bolje znan pod svojim umetniškim imenom N’toko, je reper in pevec skupine Moveknowledgement. V obdobju množičnih ljudskih protestov v letih 2012– 2014 je našel tudi svoj publicistični glas in ga začel neusmiljeno uporabljati, sprva na svojem blogu in kasneje tudi kot kolumnist tednika Mladina. Samoumevni svet je njegov knjižni prvenec.

Recenzija Bukla

Miha Blažič z umetniškim glasbenim imenom N\\'toko že nekaj časa javno deluje tudi kot kolumnist Mladine, njegova pronicljiva družbeno angažirana besedila, v katerih se razkriva kot pozoren opazovalec in talentiran pripovedovalec, pa so zdaj, v dopolnjeni in predelani različici, obogateni z izvirnim oblikovanjem Matica Tršarja, izšla še v knjižni obliki kot avtorjev prvenec. Blažič skuša s svojim angažiranim pristopom zrušiti vsakdanjo samoumevnost sodobnega življenja, pri čemer se zaveda, da to vsekakor ni lahka naloga, vendar pa se noče sprijazniti s tem, da gre za utopijo. Eden od njegovih reprezentativnih uvodov v posamezno poglavje se, recimo, začne v knjigarni, kjer vanj poleg kuharskih uspešnic zrejo zelo prodajane in v idejnem smislu zelo vplivne levičarske knjige – od Pikettyja do Žižka – , ki pa v realnosti, torej v postindustrijskem korporativnem svetu, ne prinašajo nobenih sprememb, tj. postopne odvrnitve od ustroja sveta, ki temelji na diktaturi finančnega postkapitalizma. Njegova opažanja pa ga ne zazibajo v letargijo, nasprotno, še bolj ga aktivirajo, da je s svojim pisan jem še ostrejši in bolj nedvoumen, s čimer želi milenijski generaciji izobražencev in prekarnih delavcev odpreti prostor ne samo gibanja, temveč predvsem tudi razmišljanja.

Samo Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...