Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenjegraška knjiga

Slovenjegraška knjiga
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-213-246-0
Leto izdaje izvirnika 2014
Izbor in urejanje Niko R. Kolar, Vinko Ošlak

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
1.240 g
488 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
leposlovje > poezija
zgodovina
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slovenjegraška knjiga, ki sta jo uredila Niko R. Kolar in Vinko Ošlak, ni zgodovinska monografija o mestu, čeprav je v knjigi vendar veliko zgodovinskega gradiva; ni sistematičen pregled umetniškega poustvarjanja, čeprav je knjiga bogata umetniških dosežkov in prikazov skozi zgodovino obravnavanega mesta. Je tudi leksikon najpomembnejših osebnosti obravnavanega mesta, ki so dala mestu zgodovinski in aktualni pomen, knjigi pa barvitost in zanimivost. Poudarek knjige je tudi na literarnem prikazu stvari in dogodkov, oseb in tudi gostov, ki sestavljajo korpus zanimivosti in vznemirljivosti obravnavanega mesta. Mesto se lahko izkaže celo v literarni dvojezičnosti, saj je v njem živel avstrijski pesnik nemškega jezika Ernst Goll, ki je v knjigi tudi dovolj počaščeno zastopan. Specifika slovenjegraške kulture pa je likovna umetnost, saj so tu doma tako močne umetniške osebnosti, kakor kipar Franc Berneker ali slikar Jože Tisnikar, vsekakor pa tudi likovni pedagog, izreden galerist in tudi sam slikar in odličen portretist prof. Karel Pečko. Ta knjiga je tudi dokument včasih nedojete resnice, da veličina ni vedno v sorazmerju z velikostjo in da biti na geografskem robu ne pomeni biti tudi biti nujno na robu tega, kar sestavlja človekovo in narodovo bistvo.

Recenzija Bukla

Knjigam o mestih Slovenske matice sta se pridružili novi o dveh slovenskih mestih. Obsežna zbornika združujeta prispevke o zgodovini, umetnosti in pomenu Slovenj Gradca in Kamnika ter o nekaterih njunih prebivalcih. Odlomki, zgodbe, pesmi in pričevanja literarnih ustvarjalcev, ki imajo tu svoje korenine, so si posamezno mesto izbrali za svoj dom ali pa so si ga le izbrali za temo svojih stvaritev, nam z njihove (zgodovinske) perspektive približajo Kamnik in Slovenj Gradec ter tamkajšnje življenje. O Slovenj Gradcu nam nekoliko bolj spregovorijo zgodovinske listine, pisma in prispevki, Kamnik pa predstavljajo pretežno leposlovna dela številnih slovenskih avtorjev. Knjigi sta popestreni z nekaj barvnimi reprodukcijami umetniških del ter drugih slikovnih prilog. Besede ljudi, ki so hodili po teh ulicah davno pred nami, ter tistih, ki se tja vračajo še danes, lahko včasih povejo prav toliko kot nabor zgodovinskih virov.

Klara Jarc, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...