Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Spomini nekega norca in izbrana mladostna dela

Gustave Flaubert
Spomini nekega norca in izbrana mladostna dela
17,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-672-0
Izbor in prevod Ignac Fock
Spremna beseda Ignac Fock
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
340 g
207 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gustava Flauberta so nekoč vprašali, kaj počne v življenju. Odvrnil je: »Pišem.« Toda absolutnost pisanja je pravzaprav ustoličil že veliko prej, preden se je podpisal pod Gospo Bovary ter z njo zaslovel in obenem povzročil škandal.
Njegove mladostne povesti (napisal jih je med petnajstim in osemnajstim letom) nas po sledovih romantične estetike odvedejo v Firence, Španijo, Južno Ameriko, na Orient, v odročne vasice, v hladne, prepišne, temačne sobane, knjižnice in cerkve. Prevevajo jih morbidno ozračje, parajoča bolečina in strahoten cinizem, po drugi strani pa ljubezen, milina in sladostrastje.
Šele ob Spominih nekega norca, Flaubertovem ključnem mladostnem tekstu, pa resnično uvidimo, da razumska ostrina in estetska rahločutnost še zdaleč nista izključujoči. Tvorita namreč uigran mehanizem, ki zvesto služi literarni lepoti in nas vseskozi opominja, da je v primeru Gustava Flauberta »mladostno delo« lahko edinole kronološka oznaka.

Recenzija Bukla

Francoskega klasika Flauberta (1821–1880) najbolj poznamo po njegovih romanih Gospa Bovary in Vzgoja srca, nedavno pa je v slovenščini izšel njegov Slovar splošno priznanih resnic. Spomini nekega norca so zbirka kratkih zgodb iz zgodnjega Flaubertovega ustvarjanja (prevajalec je zgodbe izbral, uredil in napisal tudi spremno besedo), ki so razporejene kronološko, pri čemer prva in poslednja pomenljivo sklepata krog, znotraj katerega se je v (še najstniških letih) gibal kasneje slavni pisatelj. Tako v Portretu lorda Byrona, ki je nastal kot šolska naloga, na svojstven način upodablja človeka, ki je bil neke vrste literarni svetilnik njegovi generaciji, zaključna zgodba Spomini nekega norca, napisana leta 1938, objavljena pa šele po njegovi smrti v začetku dvajsetega stoletja, pa je neke vrste literarna avtobiografija, v kateri se razkrije kar nekaj (ljubezenskih in drugih) podrobnosti, ki so ga zaznamovale za vse življenje ter vplivale tudi na njegova dela. Tiste, ki se navdušujejo nad zgodbami o knjigah, bo gotovo pritegnila tista z naslovom Biblioman, kjer glavni junak v iskanju redkih knjig dobiva že skoraj faustovske poteze, Spomini nekega norca kot celota pa vsekakor kažejo neizmerni talent za pisanje, ki ga je Flaubert premogel že v res mladih letih.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...