Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Strah, da se bo ustavil čas

Časopisnice
Feri Lainšček
Strah, da se bo ustavil čas
16,27 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2006
ISBN 961-6422-96-0

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
179 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

Založnik o knjigi

Feri Lainšček velja za izredno produktivnega pisatelja, ki je za svoje ustvarjalno delo (zanj je pisanje pravzaprav življenje) prejel že številne nagrade in priznanja. Njegova literatura si je pridobila širok krog bralcev doma in v tujini, zlahka pa je prehajala tudi v druge medije (zlasti film, gledališče in radio).

Pričujoči izbor kratkih zgodb je avtor podnaslovil časopisnice, saj gre za zgodbice, ki jih je Lainšček zadnjih nekaj let objavljal na straneh časopisa Nedelo. Nekateri menijo, da gre pri časopisnicah za izvirno žanrsko oznako, vendar ne smemo pozabiti, da je sam izvor in razvoj kratke proze na Slovenskem izviral iz močne tradicije t. i. krištofšmidovske povesti in pa iz časopisnih podlistkov (npr. Jurčič, Kersnik).

Lainščkove kratke zgodbe sicer posegajo po dnevno aktualni tematiki, vendar pa je pripovedovalčeva avktorialnost (vsevedni pogled) praviloma nadomeščen z zgovorno fabulo in univerzalnim sporočilom.

Recenzija Bukla

Knjižne izdaje že objavljenih člankov ali kolumen pogosto prinašajo težave, saj že objavljena besedila v knjižni obliki izgubijo na vrednosti, ki so jo imela v času objave, ali pa niti niso imela take trajne vrednosti, ki bi upravičevala knjižno objavo. No, včasih je knjižna objava tovrstnega pisanja tudi neke vrste arhiviranje, ki ga v časopisni obliki ne moremo ustrezno zagotoviti. Zgoraj našteto pa ne velja za zbirko Lainščkovih besedil, ki smo jih v zadnjih letih lahko prebirali ob nedeljski kavi v Nedelu. Njegove kolumne so bile namreč bolj kot kar koli drugega nekakšne kratke zgodbe, pogosto z realno premiso, njihov motiv pa doživljanje vase zazrtega ustvarjalca pogosto nejasnih dogodkov okoli njega. S pikro dobrohotnostjo podmazane gladko tečejo drobne pripovedi iz vsakdanjega ži-
vljenja pisatelja, ki ga je literatura izbrala za svojega sla, kar avtor skoraj resignirano sprejema in zato v vsakem malem dogodku najde \"zgovorno fabulo in univerzalno sporočilo\". Žanr, ki ga je Lainšček sam označil za t. i. časopisnice, se ponaša še z nečim: najbrž najboljšimi naslovi zbirke posameznih zgodb, ki mi je v zadnjih letih prišla pod roko. Za pokušino naslednji: \"Zagotovo to jutro ni za volanom bolj mrzovoljnega bitja, kot je pisatelj, ki je moral vstati ob petih, da bo lahko ob osmih na oddaljeni podeželski šoli bral otrokom iz svoje nove knjige.\"Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Petelinji zajtrk.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...