Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Temna snov

Mojca Kumerdej
Temna snov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-344-5
Spremna beseda Amalija Maček
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
360 g
165 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka Temna snov je zorela počasi. Napisana je v preciznem, nadzorovanem jeziku, ki z ničimer ne izdaja, da bi bil iztrgan molku. V astronomiji je temna snov nevidna in prepoznavna le po učinku. Tako tudi Mojca Kumerdej v novi zbirki šokantnih vdorov v vsakdanjik ne prikazuje neposredno, temveč jih ubesedi v polifoniji avtentičnih glasov, ki so jih ti dogodki zaznamovali. S psihološko pretanjenostjo odstira tanko mejo med osebno svobodo in različnimi poskusi sobivanja v družbi, ki ne prenese ne odstopanja ne kreativnosti ter poskuša človeka zreducirati na raven davčne številke, robota ali biološke snovi. Zopet je v središču telo, ki poskuša z erosom preseči thanatos in se vedno znova sooča s svojimi omejitvami in minljivostjo. Predvsem pa je Mojca Kumerdej v slovensko prozo poleg analitične ostrine in sočnega, briljantnega jezika vnesla še vse preredko komponento: inteligenten humor.

Recenzija Bukla

Mojca Kumerdej (1964), pisateljica in publicistka, je do sedaj objavila tri dela. Najprej je opozorila nase s prvencem Krst nad Triglavom, nato pa je zablestela z zbirko kratkih zgodb Fragma, ki je požela veliko pozitivnih kritik. Pred kratkim je izšla nova zbirka z naslovom Temna snov. Njene kratke zgodbe so bile prevedene že v številne jezike in bile objavljene v dveh antologijah slovenske kratke proze.

V Temni snovi Kumerdejeva nadaljuje in nadgrajuje kratko prozo Fragme. Sledimo pestri paleti od znanstvenofantastičnih zgodb (Jeternik, Božič s Hirošijem) prek kritike kapitalzma (Siromaki) in represije državnega sistema (Program nacionalne obnove) do mračnih zgodb, v katerih avtorica izpostavi človekove najtemnejše vzgibe (Vanda, Zdaj spita …, Včasih Mihael molči).

A če zgodbe v bralcu lahko vzbudijo občutke nelagodja in tesnobe, ravnovesje vzpostavita cinizem in pretanjeni humor. Avtorico pa krasi tudi izdelan pripovedni slog, saj daje občutek, da je vsaka beseda postavljena načrtovano, z občutkom in da je treba besedilo brati pozorno, saj nikoli ne veš, kje najdeš sporočila, ki jih spretno vtke v dogajanje. Zaradi vsega tega lahko Kumerdejevo mirno vključimo v družbo največjih domačih mojstric kratkih zgodb.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...