Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Temni paradiž

Rosa Liksom
Temni paradiž
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-175-3
Naslov izvirnika Tyhjän tien paratiisit
Leto izdaje izvirnika 1989
Prevod Julija Potrč Šavli
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
250 g
128 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
finsko leposlovje

Založnik o knjigi

Zgodbe v zbirki Temni paradiž (1989) finske avtorice Rose Liksom običajno obsegajo le stran ali dve, a so izredno intenzivne. Med pripovedovalci se poleg obrobnežev iz urbanih okolij pogosto znajdejo podeželski posebneži. Nastopajo med drugim s čistočo obsedeni mladenič, ki noče zapustiti stanovanja, ženska, ki se ureja za svojo smrt, vdova, ki je ubila moža dva tedna po poroki …
Ob vsebinski radikalnosti zgodbe odlikuje poseben črni humor in drzna raba jezika, kar daje njenemu pisanju dodatno avtentičnost.

Recenzija Bukla

Zbirko tu in tam bizarnih, a inteligentno zastavljenih in z izrazitim jezikovnim slogom oblikovanih zgodb, je napisala finska pisateljica, ki se je uveljavila kot avtorica kratke proze, saj je do zdaj izdala devet knjig kratkih zgodb in tri romane. Čeprav si Rosa Liksom (1958) v Temnem paradižu, ki je izšel leta 1989, v nekaterih zgodbah dodobra privošči predstavnike moškega spola, ne ostane dolžna niti ženskam, ki bi jih v eni od zgodb sistematično iztrebila, in to kar v porodnišnici, kjer bi »to opravili higiensko in v vseh pogledih naravno«. Kolekcija neverjetnih vsakdanjih likov od ženske, ki sistematično hujša tako, da je vpisana v pet shujševalnih skupin, seveda pa ves čas obilno jé, do neuresničenih samomorilcev, ki po vrnitvi iz bolnišnice (spet) preveč površinsko zarežejo v svoje žile. Unikatno.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...