Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Težkomentalci

Jedrt Lapuh Maležič
Težkomentalci

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6952-74-3
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
250 g
154 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Jedrt Lapuh Maležič v kratkoproznem prvencu Težkomentalci spregovori o drobovju psihiatrije z ironijo in posmehljivostjo; skozi opažanja, četudi vatasto zamegljena in s spominskimi luknjami, pa s pomočjo rahlo osmešenih ali pa prizadeto izpisanih portretov so-uporabnikov storitev vidimo, kje se začne bolečina sveta; ko je oklep ega napokan do te mere, da skozenj prodira tragično občutenje življenja.

Kar pa ne pomeni, da mora biti takšna tudi ubeseditev; Jedrt Lapuh Maležič se dogodivščin svojih portretirancev, izrazitih čez vse, loteva s humornim poprhom in izmodreno sprijaznjenostjo.

Recenzija Bukla

Redki so literarni prvenci, kot je ta: napisani tako vešče in skoraj brez pomanjkljivosti (izpostavila bi le enolično okarakterizirane psihiatre), da po prvem branju z užitkom rečeš še. Kratke zgodbe, ki se večinoma dogajajo znotraj ene najbolj razvpitih ljubljanskih ustanov – Psihiatrične klinike Ljubljana v Polju – ali pa v tesni povezavi z njo, pred bralca nizajo takšne in drugačne štorije o psihičih, shizotih in drugih težkomentalcih, večinoma pacientkah, ki vsaka s svojo diagnozo potujejo po kamrah medsveta. Njihove usode v celoto povezuje Amber, tudi nedvomno fiu-fiu, hkrati pa se prek zgodb drugih letoviščarjev na Studencu polagoma razkriva njena lastna. Ne spomnim se, da bi že kdaj brala delo, ki bi psihiatrijo obravnavalo ne samo kot represiven organ, ampak tudi izrazito ironično, zajedljivo in predvsem humorno, pa ne le to, enak pristop goji avtorica tudi do svojih psihičev, čez katere odkrito zabavlja, jih občasno meri z nekakšno vzvišeno posmehljivostjo, spet drugje opiše z neznosno žalostjo, vse skupaj pa še podkrepi z žmohtnim jezikom. Upam si trditi, da gre za enega najboljših prvencev letošnjega leta.

Kristina Sluga, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...