Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ubežnica

Alice Munro
Ubežnica
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-213-9
Prevod Tjaša Mohar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13 cm
320 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

O knjigi

Nov sveženj kratkih zgodb nobelovke Alice Munro ponuja zanimiv, pogosto presenetljiv uvid v (ne)vsakdanje dileme protagonistov kanadske – in ne samo kanadske – polpreteklosti in sedanjosti. Na begu ali ne – življenje gre naprej!

Nedramatični zapleti vsakdanjih dogodkov in odločitev, ki se dramatično zapletejo na prizorišču notranjega človekovega dogajanja, to je snov, iz katere Munrojeva plete svoje kratke (in ne tako kratke) zgodbe. Avtoričina empatija včasih meji na avtobiografskost, vendar se vanjo ne ujame. Prav tako pripoved nikdar ne izzveni vdano v usodo; tudi kadar protagonist ugotovi, da beg (pred seboj) ni mogoč. Kratke zgodbe Alice Munro vselej ponujajo napeto branje – od začetka do vsakokrat znova nepredvidljivega konca.

Recenzija Bukla

Tisti, ki ste se do sedaj že zaljubili v zavite, kompleksne, melanholične, pogosto presenetljive zgodbe kanadske nobelovke Alice Munro (1931) iz preteklih zbirk kratkih zgodb, ki so že bile prevedene v slovenščino (nazadnje Ljubo življenje), vas seveda ni treba prepričevati, da posežete še po tej njeni knjigi, ki je izvirno izšla leta 2004. V njej je osem zgodb, zadnja, Sposobnosti, je napisana v petih delih in že prerašča v novelo, avtorica pa tudi v tej knjigi na svoj prepoznavni način prepleta življenjske usode svojih, večinoma junakinj. Značilnost njenega pisanja je, da zgodbe pogosto začenja nejasno, z neposredno vpeljavo likov v določeni situaciji, potem pa nam počasi razkriva dogajanje, v katerega virtuozno vpleta osnovno nit posamezne zgodbe. Posebnost pričujoče zbirke je, da v treh zgodbah nastopa isti lik, ženska Juliet Anderson, ta pa v njih doživi svojevrstno transformacijo, ki bi, z nekaj razširitve, lahko delovala tudi kot krajši roman. Umirjene in umetelno spisane zgodbe.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...