Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ubijalci časa

David Bedrač
Ubijalci časa

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7026-32-0
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
190 g
139 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Zbirka 24 grotesknih pripovedi nas popelje v svet človeške podzavesti, ki se pred nas razgrne kot ostra, brezkompromisna in nasilna slika posameznika v odnosu do sebe in drugih. Človek v teh zgodbah je podvržen lastni malovrednosti, razosebljenosti, predvsem pa ga bremeni fenomen časa. Ta mu sledi na vsakem koraku; strah ga je minevanja, zato se mu želi zoperstaviti, "ubiti čas" in zavedanje o le-tem.

Slednje dosega skozi niz najrazličnejših reakcij v različnih situacijah, ki ga "delajo živega", pri tem pa ne uporablja sredstev. V ospredju so povsem življenjske teme z napetimi zapleti, preobrati, a tudi sunki presenečenj - kaj vse so nekateri pripravljeni narediti v bitki s časom. Človeške usode so prikazane skozi številna kriminalna dejanja, poteze absurda, nasilja, nevrotičnih stanj in strahu.

Vsaka groteska je sicer človeška slika sedanjosti, samostojna in suverena, a vse zgodbe se nazadnje povežejo med seboj in prinašajo celovito podobo današnje družbe, ki je v mnogih pogledih zelo surova in izpljune vsakega, ki bi na svoji poti izgubil moč, da se zoperstavi najhujšemu sovražniku: času.

Recenzija Bukla

Bedrač je vsestranski literarni ustvarjalec, ki v proznem prvencu Ubijalci časa, knjigi kratkih zgodb oziroma grotesk, kot jih poimenuje založba, oriše čas, ki ga živimo, skozi prizmo najrazličnejših bizarnosti. Osredotoča se na like, ki tako ali drugače klonejo pod pritiskom dobe, ki jih obdaja, in se njihova nit izteče v nadrealistični utrinek, v iracionalno dogodivščino, ki je toliko psihološka kot tudi materialna. To so točke preloma, ko začnejo stvari iti še globlje navzdol, bodisi za protagonista bodisi za bralke oziroma bralce. Nekaj zgodb je povezanih z literaturo, ki jo Bedrač demistificira, še preden se ima priložnost vzpostaviti kot mit (Zmagovalka, Koža), druge so prostorsko bolj »običajne« (Nočni nakupovalci, ki govorijo o skrivanju v trgovskem središču), mnoge pa govorijo o nasilju (Zamuda) ali erotičnem samopoškodovanju (Sončeva britev). In tu se nabor sodobnih odklonov šele dobro začne.

Žiga Valetič, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...