Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vaje iz tesnobe

Enajst zgodb
Vinko Möderndorfer
Vaje iz tesnobe
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2147-3
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
220 g
154 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Enajst zgodb Vinka Möderndorferja razkriva, da se tesnobnost lahko skriva za vedno nasmejanim obrazom, ždi v preveč posesivni materi ali v anoreksičnem telesu, ni daleč, ko se poslavljamo od dolgoletnih človeških ali živalskih sopotnikov ali ko se prepuščamo sanjarjenju … Vaje iz tesnobe ne zdrsnejo v repetitivnost; pisateljev pretanjeni občutek za detajle in različni obrazi tesnobe naredijo vsako vajo drugačno.

Kadar koli je govoril z njo, ni nikoli točno vedel, kdaj misli resno in kdaj samo dramatizira. Leta je razmišljal o njej. Mučil se je, da bi razumel njena dejanja, vendar mu nikoli ni bilo povsem jasno, kdaj je bila iskrena in kdaj se je samo tako spretno izmikala in pretvarjala. Tudi zdaj ni vedel. Je njen krhki glas in mehki pogled, kot pogled srne, ko se zazre v lovčev nož, iskren ali samo nekakšna igra, nekakšna sentimentalna igra, kateri verjame celo sama.

Recenzija Bukla

Knjiga Möderndorferjevih kratkih zgodb prinaša tudi nekaj že objavljenih besedil (denimo izvrstna Punca brez imena, ki je izšla lani kot Delova poletna zgodba), ki jih druži skupna tema bivanjske tesnobnosti v sodobnem svetu. To bralec začuti, ko se približa njegovim glavnim junakom, od presuhe mladenke, ki pred starši hlini dobro voljo, v resnici pa trpi za bulimijo, do možaka, ki ga je zapustila ženska, zdaj pa trpi za nespečnostjo, ob kateri v prečutih nočeh s fantomsko partnerko razčlenjuje razloge za razpad njunega razmerja. Möderndorfer nas s posluhom za detajle pelje skozi psihološke nianse svojih likov in iz njih stke prepričljivo tapiserijo antijunakov, ki kot resnični ljudje morda živijo tudi čisto blizu vas.

Samo Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...