Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Varnost

Tomaž Kosmač
Varnost
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-393-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Jan Cvitkovič
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
14 x 21,5 cm
310 g
154 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V romanu Varnost nas Tomaž Kosmač in njegov avtobiografsko obarvani glavni junak popeljeta v svet prvih delovnih izkušenj mladega fanta, ki se odloči, da bo maturo in zagotovljeno birokratsko službo menjal za bohemsko ždenje v vratarnici, pod sojem tranzistorja, s steklenico v predalu in pisalnim strojem na mizi. Tako kot je brezciljno delo v službi, je brezciljno življenje proletarskih junakov, ki ga presvetlijo večdnevna popivanja in absurd alkoholizma. Duhovite, groteskne zgodbe iz socialnega dna, križane z vero, da presežno vendarle obstaja, pa čeprav se prikaže le na dnu stekelnice bevande. Gostol–Mercator –Zidgrad–Kolektor–Rudnik živega srebra–IMP– Avtoprevoz–Zdravstveni dom–Gostol, za bridki konec pa še Čipka in MIP. Skupaj s podjetji od koder zapovstjo naženejo glavnega junaka, se vrstijo zgodbe o tem, kako je mogoče doživeti poraz tudi v navidez preprosti disciplini sedenja.

Recenzija Bukla

Zgodbe Tomaža Kosmača (1965) se večinoma dogajajo na območju Idrije in Godoviča, kjer živi, in so že bile objavljene v knjigah Driska (1998), Žalostno, toda resnično (2001) in Punk is dead (2006), svoj do sedaj edini roman Hvalabogu (2006) pa je podpisal s psevdonimom. Varnost, njegovo najnovejše delo, je krajši roman z avtobiografskimi elementi, v katerem si glavni junak namesto šolanja raje poišče preprosto delo vratarja v podjetju Varnost, kjer mu delovni ritem in »štepanje« ur krojijo tranzistor, pijača in banalne diskusije o ženskah in popivanju. Vivisekcija proletarskega življenja in dela brez pravega cilja, nizanje štorij s socialnega dna, ki s seljenjem od enega podjetja, kjer junak opravlja svoje delo, do drugega, dobijo svojevrstno parabolo življenjskega poraza v različnih preobrazbah.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.


Recenzija Bukla

Zgodbe Tomaža Kosmača (1965) se večinoma dogajajo na območju Idrije in Godoviča, kjer živi, in so že bile objavljene v knjigah Driska (1998), Žalostno, toda resnično (2001) in Pank is dead (2006). Varnost, njegovo najnovejše delo, je kratki roman z avtobiografskimi elementi, v katerem si glavni junak namesto šolanja raje poišče preprosto delo vratarja v podjetju Varnost, ki mu delovni ritem in »štepanje« ur krojijo tranzistor, pijača in banalni pogovori o ženskah in popivanju. Vivisekcija proletarskega življenja in dela brez pravega cilja, nizanje štorij s socialnega dna, ki s seljenjem iz enega podjetja do drugega dobijo svojevrstno parabolo življenjskega poraza v različnih
preobrazbah.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...