Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Veličastna Nemeza in Avtobiografija

Ladislav Klíma
Veličastna Nemeza in Avtobiografija
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-078-2
Naslov izvirnika Slavná Nemesis
Leto izdaje izvirnika 1932
Prevod Urša Cvahte
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
170 g
172 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
biografije in spomini > avtobiografija
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Veličastna Nemeza je groteskna pripoved o Sidrovem premagovanju časa in strasti, o iskanju smrti in hrepenenju po … – želji, življenju, kajpak ljubezni in venomer spet tudi smrti. Kot v kakem maliganskem deliriju se nenehno opoteka med zgodbarstvom in vsaj kvazistrokovnim vpletanjem vseh mogočih družbeno-zgodovinskih, znanstveno-tehnoloških motivov, drobcev, namigov, bistrcev, simbolov – – – Zgodba o potovanju v alegorično Cortono ga popelje na srhljive alpske vršace in posrka v vrtinec stoletnih reinkarnacij iskalcev odgovorov tako na večna in poslednja vprašanja človeštva kakor tudi na starodavne kriminalne uganke, ki vlečejo zlovešče niti celo na kavče ordinacij, v katerih se rojeva sočasna psihoanaliza, pa v fizikalne laboratorije, v katerih sočasno razbijanje atomov na delce poraja veliko več vprašanj, kot pa (lahko) daje odgovorov. – Itd. itd. Skratka, v tem razgibanem besedilu ne manjka aluzij na neštete znotraj- in zunajliterarne elemente, vsak od njih pa mu daje nove pospeške. Skupaj tako rekoč onemogočajo preprostejšo, npr. žanrsko opredelitev teksta, ki bi se preveč oddaljila od slepeče-gromkega opisa – – da je pred nami osupljiva, vročična, jarka zgodba.

V Avtobiografiji pa pripovedovalec distancirano-kronografsko in obenem prizadeto-intimno obračuna s svojim dotedanjim življenjcem, ki je hkrati kariera, ki je hkrati opus, ki je hkrati mit.

Recenzija Bukla

Avtor nove knjige v zbirki Svila je češki klasik Ladislav Klíma (1878– 1928). Leta 2016 smo dobili prvi prevod in sicer romanet Trpljenje kneza Sternenhocha. Klima je bil pisatelj, ki je zavračal ne samo dotedanje češke koncepte pisanja, temveč bivanja nasploh, kar se vidi tako iz njegove Avtobiografije (drugega besedila v knjigi), povsem razvidno pa je iz Veličastne nemeze, groteskne pripovedi, v kateri spremljamo glavnega junaka Sidra na njegovem premagovanju časa in strasti ter iskanju smrti in hrepenenja po življenju in ljubezni. Knjigi za raziskovalce inovativnih literarnih izrazov.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...