Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vicmaher

Opilki
Aleš Berger
Vicmaher
22,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-01-5762-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2020

Tehnične lastnosti
trda vezava
144 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Aleš Berger, prevajalec in pisatelj, Schwentnerjev in Prešernov nagrajenec za življenjski opus, v novi knjigi s podnaslovom Opilki nadaljuje Povzetke iz leta 2016. Bralec bo užival v vrhunskem prepletanju literarnih vaj v slogu in grenko-sladkih življenjskih preizkušenj.

Navodila za pisanje svojevrstne »avtobiografije« so skrita v Dnevnem povelju: »Likvidirati plehkosti. Utrditi postojanke sloga. Poročati skopo. Po uporabi zagrebsti šifrant.« In: »Zadosti si se afnal s pridevniki. Črtati, še več.« Kar ostane, so spominski drobci, spoznanja, aforizmi, zaznamki o sodobnikih, različni seznami in evidence, zapisi sanj, vprašanja, ključni prizori iz življenja, ready made pesem, opažanja s sprehodov, skice iz glasbenega, založniškega in gledališkega sveta … Čeprav erozija časa odnaša znane obraze ter prizorišča in je minevanje ena od osrednjih tem Vicmaherja, se nostalgija nikoli ne spremeni v zagrenjenost. Nasprotno. Medtem ko se Bergerjevi opilki kaotično sestavljajo v »avtobiografijo«, govorijo predvsem o neizmernem veselju avtorja do »šraufanja stavkov«.

Recenzija Bukla

Aleš Berger (1946), dolgoletni knjiž­ni urednik in renomirani prevajalec, tudi nedavni prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo na svojem področju, je vzporedno začel razvijati tudi lasten literarni izraz. Po dopadljivih Zagatnih zgodbah (2004) je bilo kar nekaj časa videti, da bo ostal samo pri leposlovnem prvencu, vendar so že te zgodbe jasno pokazale, kaj ga zanima pri lastnem ubesedovanju. To so trenutki zagate, preobrata, paradoksa, ki načrtovani tok naracije preobrnejo v drugo smer. Te evolucije smo bili v polni meri deležni v Povzetkih (2016), v katerih je Berger svoje pisanje že izčistil v kratko, pogosto fragmentarno, vendar zaokroženo formo, v Vicmaherju pa jo je prignal do vrhunca. Gre za unikatno zbirko vinjet, kratkih zgodb, utrinkov, domislekov, aforizmov in zabeležk, ki se vse ravnajo po Bergerjevem načelu, jasno izraženem v enem od intervjujev, to pa se glasi: »Dan življenja dam za dobro zašiljen stavek.« Ne glede na to, ali nam Berger natrosi serijo enostavčnih časovnih paradoksov ali pa nam postreže z mladostnimi grenkobami, ko mladec v štirih kratkih epizodah pokaže svojo ranljivost ob želji po vključevanju v širšo družbo, se vseskozi kaže kot bister opazovalec tako lastnega življenja kot tujih, v katerih vedno znova najde snov za svoje zabeležke. Zaključna zgodba je knjigi dala naslov, a pozoren bralec bo v naslovu uzrl tudi avtorja, saj ta s svojimi inteligentnimi šalami vedno znova preseneti.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...