Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vsakdanja spominjanja

Zgodbe 1993-2007
Vinko Möderndorfer
Vsakdanja spominjanja
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-218-754-5
Spremna beseda Ciril Zlobec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
246 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vinko Möderndorfer, rojen v Celju leta 1958, pesnik, pisatelj, dramatik, gledališki, radijski, televizijski in filmski režiser. Vsestranski ustvarjalec.
»Vse te zgodbe so napisane v dramaturško napetem loku, so torej zelo berljive, s svojo realistično strukturo za bralca kredibilne, čemur se ne gre čuditi, saj vemo, da sodi V. M., če smem biti nekoliko patetičen, tako rekoč med univerzalne umetnike … in je po svojem talentu tudi slikar, pa tudi na glasbo se vsaj zanesljivo dobro razume in je zato razumljivo, da so vsaj nekatera teh znanj in izkušenj plodno vtkana tudi v strukturo pričujočih novel. Čeprav gre za avtobiografsko zastavljena besedila, vendar diha iz njih pisateljeva naklonjenost do malih, v naši vsakdanjosti neopaznih ali celo prezrtih ljudi z obrobja, naša, slovenska in hkrati obče človeška tako imenovana molčeča množica …«
(iz spremne besede akad. Cirila Zlobca)

Recenzija Bukla

Vsakdanja spominjanja združujejo razgiban niz kratkih zgodb, ki so nastajale med letoma 1993 in 2007. Zgodbe povezuje vezanost motivov na bližnjo zgodovinsko realnost ali pa na neposredno avtorjevo okolje, v okviru katerega se nekateri motivi prepletajo tudi z avtobiografskim gradivom, kar še podčrta izbira prvoosebnega pripovedovalca. Zgodbe so natančno zgrajene in spretno stopnjevanje napetosti, ki se prelomi na vrhuncu in smiselno razplete, bralca potegne v branje na mah. Hkrati je v strukturo kratkih zgodb, kot trdi tudi Ciril Zlobec, pisec spremne besede, vpeto tudi avtorjevo neposredno poznavanje drugih področji umetnosti – poleg slikarstva in glasbe predvsem filma, kar daje kratkim posnetkom z nekaj izpostavljenimi liki poseben pečat. Prav dognana struktura kratkih zgodb in njihova pristna čustvena obarvanost postavljata Vsakdanja spominjanja na izstopajoče mesto znotraj obširnega avtorjevega opusa.

Tina Bilban

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...