Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vse

Novele
Janne Teller
Vse
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Odisej
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5401-3
Naslov izvirnika Alt
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Silvana Orel Kos
Spremna beseda Janne Teller
Urejanje Alenka Veler

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
300 g
144 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > kratka proza
dansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj mladega človeka pripravi do tega, da brez razloga uporabi silo? Ali razumemo nestrpnost in skrajnosti? Je maščevanje dobro? So dobri nameni res nekaj, kar lahko nadomesti resnično razumevanje? Ta zbirka kratkih zgodb zastavlja neprijetna vprašanja in dreza v boleče teme.

Večkrat nagrajena danska pisateljica Janne Teller s svojim literarnim delom vztrajno in neizprosno preizprašuje človeka v sodobni družbi in s prstom kaže na tisto, česar ne želimo vedeti, videti. V zbirki osmih družbeno angažiranih pripovedi se soočamo s predsodki in nestrpnostjo, z umorom in smrtno kaznijo, z vprašanji identitete in duševno motnjo, integracijo in kulturnimi razlikami, s sanjami in zmoto. Prisilijo nas, da zavzamemo stališče, in zahtevajo, da ob njih razmišljamo in razpravljamo.

o knjigi v medijih

»Nekdanja svetovalka na konfliktnih območjih je po dolgih letih delovanja pod okriljem EU in OZN v Afriki spoznala, da umetnost zdravi, daje smisel življenju in ima moč, da ga spreminja. Tudi zato v svojih literarnih delih za mlade in odrasle nenehno in neizprosno kaže na prezrte, a aktualne in pereče probleme današnje družbe. Njene teme niso prijetne, niso črno-bele in nikakor nepomembne. Bralca, mlajšega ali zrelejšega, silijo k razmišljanju, zavzemanju stališč in nemalokrat sprožajo žgoče debate.«
Prispevek si lahko v celoti preberete v Dobrih zgodbah.

Recenzija Bukla

Večkrat nagrajena danska pisateljica in aktivistka Janne Teller je v prvih dneh aprila obiskala Slovenijo kot gostja festivala itn. V zbirki kratkih zgodb z naslovom Vse (kar je nasprotje romana Nič /Grlica, 2006/, ki sta za zdaj njeni edini deli v slovenščini) bralcu postavlja številna neprijetna vprašanja. Na prvi pogled se zdi, da je osem kratkih zgodb namenjenih otrokom, v resnici pa so njeni premisleki usmerjeni k mladim in razmišljujočim ljudem. Dotika se različnih predsodkov: od nasilja, osamljenosti, smrtne kazni, nestrpnosti, rasizma do odtujenosti v družinah. Ne nudi edukativnih zaključkov, pač pa bralca sili k razmišljanju in zavzemanju stališč. »Vse ne pripada samo enemu človeku, temveč vsem ljudem – človeštvu. Vse se nikoli ne izčrpa. Vse je to, o čemer govori vse,« je avtorica zapisala v spremni besedi.

Beti Hlebec, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...