Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zakaj ljubimo ženske

Mircea Cărtărescu
Zakaj ljubimo ženske
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-477-0
Naslov izvirnika De ce iubim femeile
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Aleš Mustar
Spremna beseda Lidija Dimkovska

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
300 g
156 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
romunsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Zakaj ljubimo ženske, ki je leta 2004 izšla v zbirki Knjiga z nočne omarice prestižne bukareške založbe Humanitas (ki objavlja malodane vse Cărtărescujeve knjige), se je v Romuniji znašla praktično na vsaki ženski (pa tudi moški) nočni omarici. V času izida je bila bolje prodajana od Brownove Da Vincijeve šifre. V knjigi zbrane zgodbe, eseje, spomine, dnevniške zapise in publicistične članke je avtor predhodno delno objavljal v romunski izdaji revije Elle, delno pa v drugih, predvsem literarnih revijah. Zgodbe so napisane preprosto, lucidno, samoironično, dostojanstveno. To ni le knjiga o ženskah, ki jih je avtor srečeval na poti svojega življenja in ki so mu odprle srce, um, literaturo, to je tudi knjiga o Bukarešti iz preteklosti, o sanjah, fantazijah, spominih iz študentskih dni in o njem samem, o človeku, ki na svoja pleča prevzema breme vseh moških sveta in se v imenu vseh sprašuje- zakaj ljubimo ženske?

Recenzija Bukla

Romunskega pisatelja Cărtărescuja (1956) v slovenščini že poznamo po romanu Nostalgija, tokrat pa se nam predstavlja v precej drugačni luči. Pred nas naniza delno samoizpovedne, delno (avto)biografske, delno analitične, delno intuitivne zapise o ženskah z vseh koncev sveta, (svoje sprva klavrne) prigode z njimi, svoje fantazije, nekakšne mešanice esejev in zgodb, s katerimi svoje življenje in razmišljanje o življenju preliva v literaturo. Od prostitutk v Amsterdamu, ki ga niso pritegnile zaradi njegove ljubezni do žene in njune unikatne intimnosti, do irskega gradu, namenjenega pisateljem, kjer duh grofice tudi Neircu pripravi nepozabno noč, če ta le spije liter viskija. Cărtărescu s to knjigo lepo pokaže, kako ima lahko srednjeevropska literatura tudi evropski, celo globalen domet, četudi so bile zgodbe sprva objavljene po revijah, večina v romunski različici Elle. Knjiga za ženske, v katero bodo kukali moški.

Samo Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...