Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zbrano delo, 3. knjiga

Krajša proza 1935–1945
Vladimir Bartol
Zbrano delo, 3. knjiga
35,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-878-0
Urejanje Tomo Virk

Tehnične lastnosti
trda vezava
450 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tretji zvezek zbranih del Vladimirja Bartola prinaša avtorjevo krajšo prozo, ki je nastajala od konca leta 1934 oziroma začetka leta 1935 pa do konca druge svetovne vojne, in sicer v Beogradu in Ljubljani, delno morda tudi v Kamniku. Pretežni del sestavljajo novele, ki jih je Bartol nameraval objaviti v zbirki Med idilo in grozo, a mu to ni uspelo. Bartolove pripovedi iz tega obdobja so praviloma daljše, oblikovno in slogovno so manj inovativne od zgodnejših, a zato bolj dodelane in bliže obliki klasične novele. Tudi idejno so praviloma nekoliko manj zaostrene, čeprav zvečine ostajajo v območju relativizma, amoralizma in makiavelizma, a tudi determinizma, ki pa so bolj organsko vgrajeni v posamezne like in njihova dejanja. Z nekaterimi besedili se Bartol celo približa naturalizmu.

Recenzija Bukla

Tomo Virk, urednik zbranega dela Vladimirja Bartola, je v tretjo knjigo uvrstil devet besedil, večinoma daljših novel iz obdobja med Al Arafom ob koncu leta 1934 in osvoboditvijo Ljubljane maja 1945. Izhodišča za ta natis so revijalne objave, ki, v nasprotju z Alamutom, niso bile deležne večje pozornosti kritike, ter Bartolova rokopisna zapuščina; v primerih, kjer so se ohranili tudi rokopisi besedil, jih je urednik primerjal z drugimi rokopisnimi različicami in natisnjenim besedilom ter komentiral večja odstopanja.

Iztok Ilich, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...