Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe dežja

Kratke zgodbe
Hajrudin Ramadan
Zgodbe dežja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-274-515-8
Naslov izvirnika Priče od kiše
Prevod Aleksandra Rekar
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
180 g
149 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
bosansko leposlovje

O knjigi

Zgodbe dežja, naslov prvorojenke sarajevskega književnika Hajrudina Ramadana, so prozna misel, ki je do slišnosti pridrla iz gnojne rane povojnega časa. S kratko pripovedjo, ki se učinkovito zaokroži v natanko tisto, česar še malo prej osameli človek ni zmogel izreči, je Ramadan v umetnost pretočil zasičenost z bolečino, ujetost v negotovost obetov, vonj po prsti, ki prešteva trupla in se, ukleščena v zgodovinski urok, umika vase ...

Recenzija Bukla

»Ta knjiga lahko postane vaša prava prijateljica. Po njej boste segli vsakič, ko se vam bo zazdelo, da na svetu ni več prostora za domišljijo in preprosto človeško toplino,« nekje zapiše Marko Tomaš. Kratke Zgodbe dežja so bile v Bosni objavljene leta 1996, v času, ko so bile vojne rane še središče bosanske literature. Zgodbe dežja izstopajo iz znanih in prevladujočih tokov ter se ne podrejajo dokumentarnemu in vsakdanji realnosti. In vendar govorijo o bolečini, truplih, urokih, vonju prsti. So kratke, odmerjene, povezuje jih osrednji junak Elias Veskot, ki prestopa časovne in zgodovinske okvire. Zdi se, da nas popelje v davni čas cesarjev, onkraj omejenega nam življenja. »Pomislil je, da je smrt pravzaprav na moč zabavna. Vse žive bi bilo vsekakor treba obvestiti o lepotah mrtvaškega življenja,« se mu utrne nekje med različnimi in samo na videz fantazijskimi potovanji. Knjiga je razprodana v več državah. Leta 1997 je dobila nagrado na mednarodnem srečanju založnikov v Pazinu.
Hajrudin Ramadan (1952– 2003) je bil novinar in urednik radia Sarajevo. Med vojno je delal v improviziranem studiu v naselju Dobrinja. Znan je bil tudi zaradi oddaje Zgodilo se je na današnji dan, iz katere so kasneje nastale zgodbe Vloga Sarajeva v zgodovini sveta. Pisal je tudi radijske igre in mladinsko literaturo.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...